3 september 2019 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Emissievrij vrachtvervoer: wat zijn de consequenties?

Een groot aantal Nederlandse gemeenten is van plan om vanaf 2025 de stadsdistributie – ofwel het transport van goederen binnen de gemeente – emissievrij te laten verlopen. Lang niet alle ondernemers zijn zich bewust van de consequenties die dit beleid op de (lokale) detailhandel kan hebben.

Emissievrij vrachtvervoer

Door de groei van steden is er een enorme stijging van het vrachtvervoer. Denk aan bouwverkeer, bevoorrading van winkels en horeca, en bezorging van pakketten en boodschappen bij de consument thuis. Bovendien moet al het afval ook weer worden afgevoerd. Veel gemeenten nemen daarom maatregelen om de CO2-uitstoot in te dammen, maar over de precieze utvoering heerst nog veel onduidelijkheid.

Over het algemeen komt het er echter op neer dat een gebied wordt vastgesteld waarbinnen geen conventionele voertuigen meer mogen leveren. Hoe groot deze omtrek is en hoe restrictief het beleid per gemeente zal zijn, is nog de vraag. Het beleid wordt op dit moment namelijk geschreven en uitgetest. Sommige steden staan hier vanzelfsprekend al verder in dan anderen.

Welke impact heeft emissievrije stadsdistributie?

Dibevo wil graag weten welke problemen emissievrije stadsdistributie oplevert voor haar leden en welke gevolgen dat heeft voor de bedrijfsvoering. Heb je direct te maken met deze maatregelen en verwacht je knelpunten in de bedrijfsvoering? Laat dit dan aan ons weten, dan brengen wij dit in in de stuurgroep vestigingszaken van Detailhandel Nederland waarin Dibevo een zetel heeft.

Overzicht emissievrije gemeenten per 2025

Hieronder vind je een overzicht van steden waarvan bekend is dat zij vanaf 2025 de stadsdistributie emissievrij zullen inrichten.

Alle Waddeneilanden
Almere
Amersfoort
Amstelveen
Amsterdam
Arnhem
Barendrecht
Beemster
Beverwijk
Brielle
Capelle a.d. IJssel
Delft
DenHaag
Deventer
Diemen
Enschede
Groningen
Haarlem
Haarlemmermeer
Heemskerk
Hellevoetsluis
Krimpen a.d. IJssel
Landsmeer
Lansingerland
Leiden
Leidenschendam-Voorburg
Maassluis
Maastricht
Midden-Delfland
Nijmegen
Nissewaard
Ouderamstel
Pijnacker-Nootdorp
Purmerend
Ridderkerk
Rijswijk
Rotterdam
Schiedam
Tilburg
Uithoorn
Utrecht
Velsen
Vlaardingen
Wassenaar
Waterland
Westland
Westvoorne
Wormerland
Zaanstad
Zoetermeer
Zutphen
Zwolle