Energiezuinige verlichting is de trend, maar bedrijven blijven daarin ver achter op particulieren en overheidsinstanties. Dat is de conclusie in het eindrapport van de Taskforce Verlichting dat gisteren werd aangeboden aan staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur & Milieu.
Duurzame verlichting
In de vier jaar dat de Taskforce Verlichting bestond, steeg het aantal spaar- en ledlampen in een gemiddeld huishouden van 4 naar 10. Het percentage gemeenten dat werkt aan energiebesparing in de openbare verlichting steeg van 11 naar 85%. Alle provincies werken inmiddels aan energiezuinige verlichting.
Bewegingssensoren
Bij bedrijven steeg het aandeel energiezuinige verlichting van 25 naar 35%. Daar is volgens de Taskforce nog een belangrijke slag te slaan. Ook valt er nog veel te besparen door het toepassen van efficiënte technieken zoals aanwezigheidsdetectie. 28% van de bedrijven maakt daar nu gebruik van. De ervaring van de Taskforce Verlichting is dat er binnen organisaties weinig aandacht is voor de mogelijkheden en kansen van energiebesparing. Dat is jammer. Vanuit het oogpunt van energiebesparing, maar ook vanuit financieel oogpunt.
Hulp bij besparen op verlichting
Wilt u ook weten hoe u op verlichting kunt besparen? Download dan de gratis brochure 'Eerste hulp bij besparen op verlichting' van MKB Servicedesk. Lees ook het voorbeeldverhaal uit de praktijk over het nieuwe lichtplan van dierenspeciaalzaak Zunnebeld in Zwolle.