29 januari 2017 | Dossier: Dierenwelzijn

Facebook-groep over epilepsie bij honden

Epilepsie bij de hond is een aandoening die gepaard kan gaan met heftige aanvallen. De spieren verkrampen: het dier valt om en kan schokken, kwijlen en urine en ontlasting laten lopen. De hond is tijdens de aanval buiten bewustzijn en voelt en hoort dus niets, maar het kan een behoorlijke impact hebben op de eigenaar of het gezin.


Vooral dat laatste was voor Cindy Pals aanleiding om een Facebook-groep te starten over Epilepsie bij honden waarin hondeneigenaren ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen. Inmiddels is de groep uitgegroeid tot bijna 1700 leden, dus er is duidelijk een grote behoefte aan informatie en persoonlijke ondersteuning.

Volgens Pals kunnen eigenaren met een epileptische hond vaak op weinig begrip van hun omgeving rekenen. “Sommige vrienden hebben me laten vallen omdat ik altijd maar druk met de hond ben”, vertelt Pals. “Maar ik heb ook te maken met mensen die zeggen: ‘Ach, laat hem toch inslapen; het kost je zoveel geld en energie. Maar ze snappen niet dat het dier tussen de aanvallen door gewoon net als iedere andere hond, gewoon hond is.”

Naar de Facebook-groep Epilepsie bij honden