02 februari 2016 | Dossier:

RDA-voorzitter Frauke Ohl overleden

Frauke Ohl - foto: Janine Verschure

Met verslagenheid heeft Dibevo kennisgenomen van het overlijden van prof. dr. Frauke Ohl, een autoriteit op het gebied van dierenwelzijn en o.a. voorzitter van de Raad voor dierenaangelegenheden. Ohl overleed op 28 januari op vijftigjarige leeftijd.

Prof. dr. Frauke Ohl, van oorsprong een Duitse biologe, was hoogleraar Dierenwelzijn en Proefdierkunde aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Binnen deze faculteit was zij voorzitter van het Departement Dier in Wetenschap en Maatschappij. Daarnaast was zij voorzitter van de Raad voor dierenaangelegenheden (RDA) en vervulde zij vele adviesfuncties, onder andere voor het ministerie van Economische Zaken. Ze stond bekend als een persoon met een natuurlijke autoriteit en een warme persoonlijkheid.

Volgens Dibevo-voorzitter Joost de Jongh creëerde Frauke Ohl in de Raad voor dierenaangelegendheden veel ruimte voor het ‘nog breder denken over dierenwelzijn’. De Jongh: “Filosofie en communicatie gaf zij een duidelijke rol. Daardoor liet zij de leden van de RDA kennisnemen van meningen waardoor bij het maken van zienswijzen, vraagstukken vanuit een veel breder perspectief werden bezien dan daarvoor. Het knappe daarbij was dat zij daarbij inspireerde zonder een mening op te leggen. Een heel zeldzame eigenschap in een tijd waar de nuance het soms lijkt te verliezen.”

Dibevo wenst haar echtgenoot en allen die haar dierbaar waren veel sterkte met het verlies.

Foto: Janine Verschure