Tijdens het Landelijk Congres Dierenhulpverlening is de gemeente Den Haag verkozen tot Diervriendelijke Gemeente van 2024. Arnhem en Westerkwartier stonden samen met Den Haag op de nominatielijst.
De jury prees de stappen die de drie gemeenten hebben gezet op het gebied van dierenwelzijn. Voor alle drie was het de eerste keer dat ze in de top 3 eindigden. Uiteindelijk ging Den Haag er met de winst vandoor. In het juryrapport staat dat de wethouder en zijn team de laatste tijd hard hebben gewerkt, met als resultaat bijna overal positieve scores. Een klein verbeterpuntje: de dierenwelzijnsnota is niet zo makkelijk te vinden op de website. Verder maakt de stad goede vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn.
Concrete stappen
Zo heeft de gemeente Den Haag Huisdier Informatie Punten, bijvoorbeeld op kinderboerderijen, waar inwoners leren hoe ze dierenleed kunnen voorkomen en wat het inhoudt om een huisdier te houden. Daarnaast startte de gemeente de campagne ‘Wat denk je zelf?’, waarin dieren centraal staan.
Daarnaast is er voor inwoners met een laag inkomen die huisdieren hebben een goede regeling: met de zogenaamde Ooievaarspas kunnen zij tot 300 euro vergoed krijgen voor dierenartskosten. En hoewel de landelijke chipplicht nog niet doorgevoerd, heeft de gemeente samen met dierenartsen en dierenhulporganisaties al 2.000 katten gratis gechipt.
Sleutel tot succes
Een goede samenwerking met alle relevante partners is voor gemeente Den Haag de sleutel tot succes als het om dierenwelzijn gaat. Dat zie je ook als het om natuurdieren gaat. Zo ondersteunt de gemeente niet alleen de dierenambulance bij wilde dieren in nood maar ook de wildopvangcentra zelf ontvangen een bijdrage. Daarnaast werkt de gemeente met een groen en natuur inclusief puntensysteem bij nieuwbouwontwikkelingen, zijn er diverse vogelrustgebieden in de stad en hanteert zij een ecologisch maaibeleid.
Dierenwelzijn en gemeentelijk beleid
De verkiezing Diervriendelijke Gemeente is opgezet om zorg voor dierenwelzijn te belonen en andere gemeenten te inspireren. Het effect is zichtbaar: steeds meer gemeenten hechten waarde aan dierenwelzijn en verwerken dit in hun beleid. Mede dankzij deze verkiezing is ook het platform DierVizier opgericht.