12 november 2019 | Dossier: Bedrijfsvoering, Veiligheid,

Gijzelsoftware treft complete bedrijven

Ransomware (gijzelsoftware) was al een groeiend probleem voor Nederlandse bedrijven, maar ook deze vorm van criminaliteit verhardt en wordt steeds professioneler uitgevoerd. Bij nieuwste methoden ‘kidnapt’ een cybercrimineel geen bestanden meer op één computer, maar gijzelt hij een complete server of bedrijfsnetwerk, totdat het slachtoffer betaalt. En dat gaat vaak om enorme bedragen. Vooral het midden- en kleinbedrijf blijkt slachtoffer, zeggen beveiligingsonderzoekers en verzekeraars.

Heo voorkom je ransomware of gijzelsoftware?

Heeft gijzelsoftware je bedrijf in zijn greep, dan kun je bijvoorbeeld niet meer bij je administratie, gegevens van klanten of andere belangrijke documenten. Cybercriminelen sommeren je dan om duizenden, honderdduizenden of in het ergste geval zelfs miljoenen euro’s te betalen om er weer bij te kunnen. Verzekeraar Hiscox zag dit jaar het aantal gevallen van ransomware tegen bedrijven met 15% stijgen en dan moeten de cijfers van november en december nog komen.

Waarom hoor je er dan niets over?

Gijzelsoftware terroriseert het bedrijfsleven dus steeds vaker, maar waarom hoor je er dan zo weinig over? Dat is heel eenvoudig: ondernemers hangen het niet graag aan de grote klok dat hun bedrijf getroffen is door rasnomware en dat de bedrijfsvoering in gevaar komt. Hoe dan ook niet betalen, zeggen politie en justitie, want daarmee houd je deze criminaliteit in stand. Toch betalen bedrijven soms liever het losgeld omdat dat goedkoper is dan de hele ict-infrastructuur opnieuw opbouwen.

Hoe voorkom je gijzelsoftware?

Ransomware is en blijft de meest onderschatte en grootste bedreiging voor je bedrijf. Pas de tips in dit artikel toe om ransomware te voorkomen. Wil je weten hoe kwetsbaar je bent voor cybercriminaliteit en of je alles hebt gedaan om je ‘cyberweerbaarheid’ op orde te hebben? Doe dan de Basisscan Cyberweerbaarheid en kom erachter in hoeverre jouw onderneming de basis op orde heeft!

Hoe kun je de financiële schade opvangen?

Risico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten. Dat geldt ook voor cyberrisico’s. Voor het opvangen van de financiële schade is het mogelijk een cyberverzekering af te sluiten via Dibevo Risk: Cyberclear. Dat is dé cyber en data risicoverzekering die de gevolgen dekt van systeeminbraak, diefstal of verlies van vertrouwelijke informatie en andere cybercrime. Deze verzekering heeft geen ingewikkelde eisen aan software of hardware en een hele scherpe premie.

Wil je meer weten over Cyberclear, neem dan contact op met Dibevo Risk, (030) 284819 of info@dibevorisk.nl.