16 juli 2019 | Dossier: Ledennieuws,

Groothandel Dick Rood weer volop in bedrijf

In 2016 ging midden in de nacht de telefoon van ondernemers Rick en Sandra Jahja. Hun bedrijf, Groothandel Dick Rood, stond in brand, en niet zo'n beetje ook.

Brand bij Dick Rood

“Alles was weg”, zegt Rick. “Het hele bedrijf met de grond gelijk gemaakt. 350.000 kilo vlees, 300.000 kilo droogvoer, alle vriesbussen en vrachtwagens, heftrucks, computers, laptops: we hadden letterlijk geen pen meer over. Wat gingen we doen? Waar konden we heen? Ik heb vier dagen non-stop gebeld en geregeld, puur op adrenaline en kreeg ontzettend veel steun van vrienden, kennissen, klanten en leveranciers. En niet te vergeten 'het team'. Zij stonden direct klaar om hun schouders eronder te zetten.”

“Klanten die juist wél bij ons bestelden om ons te helpen, telefoontjes van mensen die wilden helpen, dozen chocolade en bloemen. Ik heb geen moment getwijfeld om door te gaan. En hier deed ik het voor. We hebben gelukkig geen klanten verloren, we kregen er zelfs klanten bij. Wij hebben direct vrieswagens gehuurd; gegevens, mails en administratie voor zover mogelijk uit de cloud gehaald, vriescellen geregeld en toen zijn we weer gaan produceren.”

Kale bedoeling Dick Rood

Herbouwen

“Het herbouwen van ons pand bleek een veel kostbaardere geschiedenis dan we hadden gehoopt. Het nieuwe bouwbesluit zorgde ervoor dat we zwaarder moesten bouwen, 368 heipalen, een gewapende betonvloer en geen houten spanten meer; de brand- en bouweisen waren extreem hoog en de extra kosten dus idem dito. Die werden niet allemaal gedekt door de verzekering, wij waren enkel verzekerd voor de herbouwwaarde van ons eigen pand. Maar iedereen heeft er samen met ons de schouders onder gezet. Een bevriende aannemer bijvoorbeeld: hij was in die tijd zijn eigen huis aan het bouwen en heeft het isolatiemateriaal van zijn huis losgetrokken om de wanden van onze vriescel te isoleren”, vervolgt Jahja.

Dick Rood

Toekomst

“We zijn net verhuisd naar ons nieuwe pand op onze oude locatie. En dat twee jaar en 4 maanden na de brand. Wat een nasleep. Ondertussen hebben we ruim 30 leveranciers en rijden we met onze vriesproducten door heel Nederland. We zijn weer met de toekomst bezig. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle hulp en medewerking met name ook van ons team. Ik ben apetrots op die jongens en meiden, zonder hen hadden we het niet gered. Dat is toch bijzonder: wij hebben echt iets groots verloren en gingen door een diep dal. Maar als je ziet wat je daarvoor terugkrijgt kun je zelfs aan zo’n vreselijke brand nog iets van ‘warme gevoelens’ overhouden.”