18 augustus 2015

Grootste omzetgroei voor de detailhandel in 7 jaar

Omzetgroei voor retail

Nederlandse winkeliers hebben in juni 4,7% meer omgezet dan een jaar eerder. Het gaat om de grootste omzetgroei voor de detailhandel sinds juli 2008. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) half augustus bekend.

Het volume (grofweg het aantal verkopen) lag in juni 5,1% hoger dan een jaar eerder, terwijl de prijzen in de detailhandel 0,4% lager waren. Vooral de omzet van de winkels in non-foodartikelen was groter. Verder groeide in juni de omzet die de detailhandel via internet behaalt met 28,1%.

Met de cijfers van juni is ook het kwartaalcijfer bekend. In het tweede kwartaal lag de omzet van de detailhandel 1,5% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkopen groeiden volgens het CBS met 2,4%.

Flinke toename online omzet

Met een groei van 28,1% heeft de detailhandel in juni behoorlijk meer omgezet via internet dan een jaar eerder. Dit is ook aanzienlijk meer dan in mei, toen de omzetstijging 12,2% bedroeg. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met 34,6% en de omzet van webwinkels met 23,2%. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet.