28 juli 2015

Heb jij je bedrijf al 'opnieuw' geregistreerd?

Dierenpensionhouders moeten Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aanvragen

Als eigenaar van een dierenpension heb je vast voor de opening van je dierenpension netjes een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aangevraagd. Precies zoals dat voorgeschreven stond in het Honden-en Kattenbesluit. Echter door de invoering van het Besluit Houders van Dieren blijkt dat deze gegevens niet meer up-to-date en betrouwbaar zijn. Daarom heb je begin juli een brief ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met de vraag om je bedrijf (opnieuw) te registreren.

En dat zorgde voor verwarring hebben wij gemerkt. Want waarom zou je je bedrijf opnieuw moeten registreren? Met alle kosten en rompslomp van dien? We hebben direct contact gezocht met RVO en gevraagd wat de reden is van het opnieuw registreren en gewezen op een aantal knelpunten.

Waarom dan toch (opnieuw) registreren

Het blijkt dat de huidige informatie over de houder van het dierenpension is verouderd, de informatie niet volledig is en bovendien staan niet altijd de juiste adresgegevens geregistreerd. En daarmee ontbreekt essentiële informatie om te voldoen aan de huidige wetgeving. Hoe dan ook, er moest al iets gebeuren en de kortste klap is opnieuw registreren.

En dit heeft een aantal voordelen. De overheid kan op basis van de juiste gegevens sneller zien of ze met een professionele opvang te maken hebben of juist niet. Dan kan de overheid gerichter handhaven.

Hoe kan ik mijn bedrijf registreren?

Registreren kan via mijn.rvo.nl. Om in te loggen heb je een eHerkenning nodig. Hier betaal je eenmalig kosten voor. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van het niveau dat je kiest. Ook is vanaf 2014 registreren van een UBN voor je bedrijf niet meer kosteloos. Jaarlijks betaal je per UBN een bedrag van € 19,-. Je oude UBN komt te vervallen.

In de brief van het RVO staat dat je je bedrijf voor 31 augustus 2015 moet aanmelden. Door ons contact met het RVO is deze overgangstermijn verlengd. Het is nu noodzakelijk om je UBN voor 31 december 2015 aan te vragen. Heb je je na die tijd niet geregistreerd dan voldoe je niet meer aan het Besluit Houders van Dieren.

Heb je vragen over het opnieuw registreren van je bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op.