10 oktober 2018 | Dossier: Dierenwelzijn

Helft van honden en katten in Nederland zijn te dik

In Nederland is maar liefst de helft van de honden en katten te dik. Van de honden kampt 8% zelfs met ernstig overgewicht. Van de katten is dit 10%. Als huisdierenspecialist kun je helpen om obesitas bij huisdieren te voorkomen.

Obesitas bij huisdieren

Een teveel aan kilo’s kan leiden tot gewrichtsproblemen, hartproblemen, kortademigheid en een grotere vatbaarheid voor infecties. Doordat dieren minder goed kunnen bewegen, kunnen zij zelfs depressief worden. Al deze klachten zijn natuurlijk niet gunstig voor de levensduur en kwaliteit van leven van huisdieren.

Hulp om obesitas bij huisdieren te voorkomen

De Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) heeft een factsheet ontwikkeld waarin informatie staat over obesitas bij huisdieren. Hoe ontstaat het, en belangrijker: wat kunnen huisdiereigenaren er tegen doen? In deze factsheet vind je ook links naar de zogeheten Pet Size-O-Meters, handige hulpmiddelen om snel te kunnen beoordelen of een dier overgewicht heeft. Ook het stappenplan kan helpen om een gezond gewicht voor het huisdier te bereiken. De factsheet is gratis te downloaden via de website van de NVG.