Steeds meer zaken regelen we online. Handig, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Veel ondernemers zijn zich nauwelijks bewust van de impact van een gestolen of gehackt wachtwoord. Hoe sterk zijn uw wachtwoorden eigenlijk?
Zwakke wachtwoorden
Nog steeds staan wachtwoorden als ‘welkom’, ‘p@assword’ en ‘abc123’ in de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden. Ook wachtwoorden met de naam van de partner, geboortedatum, voetbalclub, huisdier of naam van de eerste school komen veel voor. Allemaal zwakke wachtwoorden dus waarvoor een hacker niet meer dan een paar minuten nodig heeft om ze te kraken.
Of het nu een hacker is of een ex-collega: als iemand kwaad in de zin heeft, dan is een zwak wachtwoord vragen om moeilijkheden. Mensen kunnen bijvoorbeeld uit uw naam producten bestellen, uw website hacken, onzinberichten over uw bedrijf op Facebook of Twitter verspreiden of acquisitiefraude plegen. Allemaal dingen die u zichzelf en uw bedrijf wilt besparen.
Heeft u een zwak of een sterk wachtwoord? U komt er snel achter met een snelle test.
Sterke wachtwoorden: veel verschillende karakters
Een sterk wachtwoord bestaat uit kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. En zelfs dan is het raadzaam om voor elke dienst een ander wachtwoord te gebruiken. Want stel dat bijvoorbeeld uw Twitter-account wordt gehackt, dan kunnen criminelen met dat wachtwoord nog veel meer schade aanrichten op andere websites. Ook is het verstandig om regelmatig een nieuw wachtwoord te nemen.
Hoe moet ik zo’n sterk wachtwoord onthouden?
Het handigste is om een makkelijk te onthouden zin te nemen en daarvan uw wachtwoord af te leiden.
Bijvoorbeeld: ‘Ik werk al vijf jaar bij dierenspeciaalzaak Jansen in Dronten!’ wordt 1wa5jbdJ1D!
Deze methode levert een supersterk wachtwoord op waarvoor een hacker gemiddeld 9 jaar nodig heeft om het te kraken!