Op 4 februari 2011 is een hond geboren die beschikt over typische katteneigenschappen. Dit heeft het LICG (Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren) bekendgemaakt.
Het dier komt voort uit een samenwerking tussen Japanse en Koreaanse onderzoekers en moet een antwoord vormen op de teleurstelling bij veel kopers en houders van honden en katten dat het dier uiteindelijk toch niet aan het verwachtingspatroon voldoet. Door deze teleurstelling kijken eigenaren vaak niet of onvoldoende om naar hun dier en worden de gezondheid en het welzijn van deze dieren vaak aangetast. “Voorlichting blijkt helaas geen wezenlijke bijdrage te kunnen leveren aan het oplossen van deze problematiek. En omdat we uiteindelijk willen zorgen voor een betere gezondheid en een beter welzijn van onze huisdieren, zijn we op zoek gegaan naar een andere oplossingsrichting. Die vonden we in Azië, waar ze veel ervaring hebben met stamcelmutaties. Denk maar aan de fluorescerende vissen die al in 2003 in Singapore ontwikkeld zijn”, aldus Ingeborg de Wolf van het LICG.
Japanse en Koreaanse onderzoekers hebben een gekloonde hond ontwikkeld, waarbij op dezelfde manier als bij knock in muizen bepaalde genen van de hond zijn vervangen door die van een kat. Dit is mogelijk door uit te gaan van dieren die niet al te zeer in omvang van elkaar verschillen. Gekozen is voor een slanke, sterke kat en een klein hondenras. De Tonkinees en Chihuahua voldeden aan deze eigenschappen en lijken bovendien van zichzelf al qua fysiek en karakter op elkaar.
Bij de selectie van de in te brengen genen van de Tonkinees in het erfelijk materiaal van de Chihuahua is gekozen voor het terugbrengen van erfelijke aandoeningen bij de Chihuahua, zoals patella luxatie, maar ook voor het kindvriendelijke karakter van de Tonkinees. De verwachting is dat het resultaat een handzaam, trendy, zeer sociaal en goed op te voeden diertje zal zijn met een actief, aanhankelijk en ondernemend karakter. Door het combineren van typische katteneigenschappen met hondeneigenschappen mag bovendien verondersteld worden dat het dier niet alleen hondengedrag, zoals waakzaamheid, zal vertonen, maar ook typisch kattengedrag zoals het doen van behoeften op de kattenbak.
Volgens Jan Rothuizen, hoogleraar bij de Faculteit Diergeneeskunde, kennen we al wel een aantal specifieke eigenschappen van de Tonkihuahua, maar is het ook afwachten hoe het dier zich precies zal gaan ontwikkelen. “Op dit moment veronderstellen we bijvoorbeeld dat het dier blaft, maar minder hard en iets kat-achtiger dan andere honden, maar dat weten we nog niet zeker. De toekomst zal dat moeten uitwijzen”, aldus Rothuizen.
Het nieuws rondom de geboorte van Mono, zoals de Tonkihuahua genoemd is, is stilgehouden omdat het betrokken team eerst wilden nagaan of Mono een gezonde Tonkihuahua is. Voor zover de onderzoeken daar nu uitsluitsel over kunnen geven, is dit inderdaad het geval. Bovendien wilden de onderzoekers Mono in de luwte houden zolang zij nog erg klein en kwetsbaar is. Inmiddels is Mono een aantal weken oud, ontwikkelt zij zich goed en is zij niet meer zo vatbaar voor allerlei virussen en bacterieën.
Verwacht wordt dat vanaf eind 2011 Tonkihuahua’s commercieel verkrijgbaar zullen zijn op de Nederlandse markt. “Dierenspeciaalzaken zien zeker een markt voor deze dieren en ik verwacht dan ook dat zij in dit gat in de markt zullen duiken”, aldus Joost de Jongh van Dibevo. Ingeborg de Wolf benadrukt dat ook met de komst van de Tonkihuahua het uiteraard belangrijk is dat het toekomstige baasje in spé zich goed van tevoren laat informeren, maar verwacht door de specifieke combinatie van eigenschappen dat baasjes minder snel op hun dier uitgekeken zullen zijn.