25 maart 2015 | Dossier:

Hondenbescherming lanceert ‘Aai-me-niet’-register

Hond aaien

Netjes vragen of de hond geaaid mag worden is fijn, maar genieten honden wel van al die aaiende handen? Veel honden vinden het onplezierig als onbekenden hen aaien. Daarom heeft de Koninklijke Hondenbescherming het ‘Aai-me-niet’-register gelanceerd. Met dit register wil de Hondenbescherming aandacht vragen voor de irritatie rondom het ongevraagd aaien van honden. Hondenbezitters kunnen hun hond gratis inschrijven in het register.

Mag ik je hond aaien?

Natuurlijk werkt het ‘Aai-me-niet’-register’ niet zoals ‘Bel-me-niet’-register, maar de Hondenbescherming hoopt met een vol register wel duidelijk te maken aan de samenleving dat ‘zomaar aaien’ onplezierig kan zijn voor de hond. En bovendien vaak helemaal niet leuk is voor de hondenbezitter, hoe goed bedoeld ook.

Niet de favoriete vorm van contact maken

Waarom willen mensen wel aaien en honden niet altijd geaaid worden? Honden zijn groepsdieren, maar ze stammen niet af van apen. Daarom houden ze niet van aaien en knuffelen, zoals mensen dat doen. Contact is belangrijk voor elke hond. Maar aaien en knuffelen is voor veel honden niet de favoriete vorm van contact maken. Voor veel honden is dat zelfs eng. Doe dit voorjaar dus eens een hond een plezier en aai hem niet!