18 januari 2024 | Dossier: Ledennieuws,

Hondenbescherming ontvangt grote gift voor opvangcentrum

De vraag naar opvang van oudere honden is de laatste jaren sterk toegenomen. Maar voor deze seniorhonden is vaak geen plek in asielen en het merendeel van de asielen voldoet niet aan de nieuwste faciliteiten als het gaat om dierenwelzijn. Daarom bouwt de Koninklijke Hondenbescherming een nieuw hondenopvangcentrum in het Twentse Den Ham. Voor de financiering is de Hondenbescherming deels afhankelijk van giften. Pets Place en Prins Petfoods organiseerden daarom een donatiecampagne, waarmee € 6075 is opgehaald.

Donatie Hondenbescherming

“Het bedrag helpt ons bij de inrichting van de hondenverblijven en speelruimtes en bij de medische kosten van de honden in de opvang”, zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming. “We zijn erg blij met initiatieven zoals die van Pets Place en Prins Petfoods. Dat helpt in de realisatie van onze droom: het meest innovatieve hondenopvangcentrum in Europa neerzetten.”

Behoefte van seniorhond centraal

De nieuwe opvangplek in Den Ham wordt gebouwd op basis van de nieuwste onderzoeken en ervaringen in andere landen op het gebied van dierenwelzijn.

“De inrichting verschilt nogal met die van traditionele asielen, legt Groenendijk uit. “Een van onze kerntaken is de opvang van oudere en kwetsbare honden. Honden vanaf ongeveer 10 jaar blijven vaker dan jongere honden achter in het asiel. Om deze seniorhonden een zo goed mogelijk leven te bieden, heeft in ons nieuwe opvangcentrum elk dier zijn eigen kamer en buitenruimte.

Maar als een hond liever met een maatje of meerdere honden is, dan kan dat ook. Het centrum is zo ontworpen dat seniorhonden zo min mogelijk stress ervaren. De behoefte van de seniorhond staat centraal en per dier bekijken we wat de beste aanpak is.”

Om ervoor te zorgen dat de honden in het nieuwe opvangcentrum ook de komende jaren de best mogelijke zorg krijgen, werkt de Hondenbescherming samen met diverse organisaties. Zo is er een meerjarige samenwerking met Pets Place en Prins Petfoods. De twee bedrijven organiseerden eind 2023 een donatiecampagne.

“Wij vinden het belangrijk dat álle honden een zo goed mogelijk leven hebben. Ook beestjes die geen vast thuis hebben”, zegt Cynthia Panhuis van Pets Place. “Daarom hebben we samen met Prins Petfoods een campagne opgezet om geld in te zamelen voor het nieuwe opvangcentrum. Van elke verpakking Prins ProCare hondenvoeding doneerden wij € 1 aan de Koninklijke Hondenbescherming. Dat we daar in korte tijd nu al meer dan € 6000 mee hebben opgehaald, is natuurlijk geweldig.”

Nieuwe standaard voor hondenwelzijn

Volgens Marlou Mulders van Prins Petfoods komt de donatie op een goede plek terecht. “Het welzijn van dieren staat bij ons bovenaan. Oudere honden hebben speciale zorg en aandacht nodig. Seniorvoeding kan honden helpen gezonder ouder te worden omdat het bijvoorbeeld zorgt voor een goede vertering en het ondersteunen van de gewrichten en de organen.”

Volgens Groenendijk is het nieuwe opvangcentrum voor de zomer gereed voor gebruik. “We zijn een eind op weg met de bouw en kunnen niet wachten tot het klaar is, want de vraag naar opvang van seniorhonden is groot. Op alle gebieden werken we toe naar een nieuwe standaard die het hondenwelzijn aanzienlijk verbetert.”