In 2011 was vijf procent van de Nederlanders het slachtoffer van identiteitsfraude. Omgerekend zijn dat een paar honderdduizend mensen. Daarom is de overheid de campagne 'Laat u niet zomaar kopiëren' gestart. Want alleen werkgevers en banken mogen een kopie vragen van uw ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Andere instanties of bedrijven mogen dat niet.
Wat is identiteitsfraude?
Identiteitsfraude betekent dat iemand anders dan uzelf gebruik maakt van uw identiteitsgegevens. Dit gebeurt vaak met een kopie van uw identiteitsbewijs. Hiermee kan iemand op uw naam bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten.
Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet heeft aangeschaft. Als u die niet betaalt, krijgt ú met de deurwaarder te maken en niet de fraudeur. Bewijs dan maar eens dat u nergens van af weet.
Hoe voorkom ik identiteitsfraude?
Geef nooit zomaar uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart af, zeker niet als u niet weet wat ermee gebeurt. Als u toch een kopie wil afgeven, schrijf dan op de kopie:
- dat het een kopie is,
- voor wie of welk product de kopie bedoeld is,
- de datum waarop u de kopie afgeeft,
Streep ook uw burgerservicenummer door; in het document, maar ook in de strook nummers onderaan. Organisaties en bedrijven mogen het burgerservicenummer alleen gebruiken als dat wettelijk is bepaald. Dit geldt bijvoorbeeld voor zorgverleners, zoals uw huisarts, apotheek en zorgverzekering.
Bron: Rijksoverheid