24 februari 2016 | Dossier: Dierenwelzijn

Proefproject ‘lease een dier’ moet impulsaankopen terugdringen

Gerrit Hofstra bij Vroege Vogels over project 'lease een dier'

Dibevo is in samenwerking met de Vereniging Samenwerkende Kinderboerderijen Nederland (vSKBN) en Arie Blok Diervoeding een proefproject gestart waarbij consumenten een knaagdier van een kinderboerderij kunnen leasen. Het doel hiervan is het voorkomen dat klanten onder druk van kinderen overgaan tot een impulsaankoop.

Lease een huisdier

Stel: je bent een dierenspeciaalzaakondernemer en er komt een klant in je zaak die overweegt om een knaagdier aan te schaffen. Uit het gesprek merk je dat de klant twijfels heeft. Zijn kinderen willen zo graag, maar is het wel een goed idee?

In het proefproject van Dibevo, de vSKBN en Arie Blok kan een deelnemende dierenspeciaalzaak in dat geval het voorstel doen om een knaagdier te leasen bij de lokale kinderboerderij. De dierenspeciaalzaak leent een (gebruikte) kooi, drink- en voederbak en andere spulletjes dat het dier nodig heeft, en Arie Blok levert gratis voer en knaagdierensticks. Mocht de proefperiode geen succes blijken, dan kan de klant het knaagdier en de gebruikte dierbenodigdheden gewoon terugbrengen.

Als het nieuwe gezinslid wél een succes is, dan mag hij natuurlijk gewoon blijven. De dierenspeciaalzaak neemt de geleende spulletjes weer in en de klant kan dan een nieuwe kooi en benodigdheden kopen die precies in zijn smaak vallen.

Het doel zal duidelijk zijn: door deelname maakt de dierenspeciaalzaak kenbaar dat het een dier beslist niet als een impulsartikel ziet.

Uitzending Vroege Vogels

Dibevo-beleidsmedewerker Gerrit Hofstra (rechts op de foto) was afgelopen zondag te horen in het radioprogramma Vroege Vogels waarin het proefproject werd uitgelegd.

Beluister de uitzending

Foto: Jesper Buursink