10 december 2019 | Dossier: Kennisdagen,

In één avond voorbereid op de WAB? Kom in 2020 naar de EXTRA Dibevo-kennisavond!

Inmiddels is ook deze derde kennisavond over de WAB volledig volgeboekt. Je kunt je dus niet meer aanmelden. Meer informatie over de WAB vind je op deze pagina.


Denk je dat je net alles goed hebt geregeld met je personeel, verandert er weer van alles! Vervelend, maar er is wel werk aan de winkel. Eén op de drie bedrijven heeft nog nooit van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) gehoord, laat staan wat voor gevolgen de wet heeft. Grote kans dat ook jij niet precies weet hoe het zit. Maar dat is geen probleem: Dibevo praat je binnen één avond bij op de speciale WAB-kennisavond op maandag 20 januari in De Bilt.

WAB

Je kent het wel: alles loopt gewoon lekker en natuurlijk is er weleens wat, maar dat lossen we onderling wel op. Toch? Maar wat als er wél iets misgaat? Een werknemer gaat door haar rug, of struikelt over de hogedrukreiniger of wordt op weg naar het werk van de scooter gereden. Of je werknemer stelt allemaal vragen over het contract of je krijgt ruzie met elkaar. Dan weet je het zeker: alles wat niet goed is geregeld, komt als een blok piepschuim bovendrijven. Met alle gevolgen van dien.

Dure fouten

Hoe zat het ook al weer? In 2015 werd de Wet Werk en Zekerheid geïntroduceerd. Het hele ontslagrecht ging op zijn kop, voor het eerst was er de transitievergoeding, een aanzegtermijn, de keten van contracten werd ingekort en zo nog wat meer. Veel leden lieten zich toen tijdens een Dibevo-kennisavond informeren om er klaar voor te zijn, want die wet leverde voor veel MKB-bedrijven allerlei nieuwe knelpunten op. En dan zijn dure fouten zomaar gemaakt.

Het WAB-reparatiesetje

Die wet wordt nu gerepareerd. Nou ja, gerepareerd: vooral aangepast. Een paar knelpunten worden opgelost, maar toch zitten er ook nu weer nieuwe toevoegingen in waar je echt rekening mee moet gaan houden. Die aanpassing heet dus de Wet Arbeid in Balans (WAB). Misschien heb je er al iets over gelezen of gehoord. Maar ja, erover lezen is een ding, maar heb je dan alle onderwerpen wel scherp en weet je dan ook wat je moet doen?

Even een klein testje. Weet je het antwoord op de volgende vragen?

  • Moet je iedere 12 maanden je oproepkrachten een aanbod van het gemiddeld gewerkte uren doen?
  • Hoe lang is de oproeptermijn?
  • Welke reden voor ontslag is nieuw?
  • Hoeveel jaar achter elkaar mag je iemand een tijdelijk contract aanbieden?
  • Wordt een werknemer met een vast contract die iedere week tussen de 24 en 32 uur werkt gezien als oproepkracht?
  • En moet je deze werknemer ieder jaar wel of geen aanbod doen?

Meld je aan!

Eén ding is zeker: het is niet heel moeilijk, dus je kunt het meeste prima zelf, maar het is wel veel. En of je nu een groothandel, een winkel, een trimsalon of een dierenpension hebt: de WAB heeft gevolgen voor alle bedrijven met personeel. Wil je weten hoe het voor jouw bedrijf zit, kom dan in actie en meld je NU aan voor de Dibevo-kennisavond.

Over de spreker

Henk van Houwelingen

Tijdens deze avond word je door 'onze’ Henk van Houwelingen helemaal bijgepraat en kun je voor jezelf bepalen wat je nog moet doen. Voor wie het nog niet weet: Henk van Houwelingen is secretaris bij Dibevo en helpt Dibevo-leden al jaren met de meest uiteenlopende praktijkproblemen op het gebied van wet- en regelgeving.

Datum en locatie

Maandag 20 januari 2020 in Van der Valk Hotel De Bilt-Utrecht

Programma

19.00 uur Ontvangst met koffie & thee
19.30 uur Start kennisavond
22.00 uur Afsluiting