18 juli 2014

In Memoriam Alex Ploeg

In Memoriam Alex PloegDibevo bereikte het vreselijk bericht dat haar secretaris wet- en regelgeving levende dieren en planten dr. Alex Ploeg met zijn vrouw Edith, hun zoon Robert en vriend Robin is omgekomen bij de vliegramp die zich donderdag 17 juli voltrok boven het grondgebied van Oekraïne.

Wij condoleren de nu achtergebleven dochters Mirjam en Sandra en de andere familieleden met dit afgrijselijke verlies.

Zelden heeft het overlijden van iemand zo’n krater geslagen als nu het geval is bij Dibevo. Alex was niet alleen een zeer geliefd lid van ons team maar ook een onuitputtelijke bron van kennis in zijn vakgebied. En niet alleen voor ons. Naast zijn werk voor Dibevo was hij als secretary general verbonden aan OFI en EPO. De laatste gevestigd ten kantore van Dibevo.

Ook voor deze organisaties was hij een sleutelfiguur door zijn fenomenale kennis en netwerken. Hij had net zo gemakkelijk contact met een Minister van een Aziatische tropische vissen exporterend land als met topambtenaren of politici in Brussel of Den Haag. En iedereen waardeerde hem zeer.

Hij was geen man van opsmuk of duurdoenerij. Het ging hem altijd om de inhoud van de zaak zelf. Door zijn goede pen was hij daarbij heel goed in staat om gecompliceerde kwesties begrijpelijk te verwoorden. Wij overlegden veel over in te nemen standpunten. Zijn telefoontjes op de meest bijzondere momenten van de dag ‘Met Alex, ik wil nog even iets bespreken’ zal ik enorm missen.

Maar er zijn wereldwijd veel meer mensen voor wie dat geldt. Daarom was hij als spreker werkelijk overal geliefd. Juist weer door zijn vermogen de kern van een ingewikkelde kwestie helder neer te zetten en daarbij verbanden te leggen. Daarnaast had hij een groot gevoel voor humor. Zijn rake reacties zijn legendarisch.

Hij was een echte wereldburger wiens hart in Azië lag. Hoe navrant is het dan, dat hij om het leven kwam tijdens een reis naar dat Azië waar hij zijn vrouw en vooral zijn zoon wilde tonen waar hij altijd naar toe ging. Zij zullen het nooit zien en Alex zullen wij nooit meer horen.

Er is een meer dan bijzonder mens heengegaan. Een mens die nog heel veel voor de gezelschapsdierensector had kunnen betekenen. Wij zullen hem daarom enorm missen.

Joost Th. de Jongh
Voorzitter