26 maart 2018 | Dossier: Kennisdagen,

Kennisavond ‘Supertips voor een vogelvriendelijke vogelafdeling’

De laatste jaren groeit de aandacht voor het welzijn van huisdieren en vogels zijn daarop geen uitzondering. De leefomgeving van dierenspeciaalzaken en tuincentra met een vogelafdeling kan echter stress opleveren voor vogels en dat verhoogt de kans op ziekten. Tijdens de Dibevo-kennisavond ‘Supertips voor een vogelvriendelijke vogelafdeling’ leer je hoe je je vogelafdeling met een paar simpele ingrepen kunt omtoveren tot een optimaal verblijf waar zowel jij als je klanten én de vogels zelf blij van worden. Kortom: een win-win voor iedereen!

(Zebra)vinkjes

Kwetteren, tjirpen en fluiten; die karakteristieke geluiden zijn het kenmerk van de vele dierenspeciaalzaken en tuincentra waar kleine papegaai- en parkietachtigen (zoals de grasparkiet, valkparkiet, agapornis) en/of kleine zangvogels (kanaries, vinkjes) worden verkocht. Tegelijkertijd moeten we ons ook realiseren dat die omgeving voor deze vogels zelf – die van nature prooidieren zijn – onbedoeld ook een behoorlijke bron van stress kan opleveren. Denk aan de continue veranderingen in groepssamenstellingen de rumoerige omgeving. En stress op zijn beurt kan bijvoorbeeld weer leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor ziekten.

Met een aantal simpele aanpassingen kun je hier echter een hoop verbetering in aanbrengen, en bovendien het goede voorbeeld vormen voor toekomstige eigenaren van de parkietjes, zodat de vogels een betere start hebben, en je bovendien je winkel een vogelvriendelijke uitstraling kunt geven.

Valkparkiet

De kennisavond

Tijdens de Dibevo-kennisavond ‘Supertips voor een vogelvriendelijke vogelafdeling’ gaan we dieper in op de kenmerken van de vogels zelf. Wat is hun natuurlijk gedrag en wat zijn hun behoeften. Hoe kun je op gemakkelijke manieren een optimaal verblijf creëren en bijvoorbeeld verrijking aanbieden en op die manier dus het goede voorbeeld geven voor de toekomstige eigenaar? Welke verrijkingsmaterialen kun je verkopen in de winkel en welke informatie kun je daarbij geven?

Je cursusleider: Yvonne van Zeeland

Yvonne van Zeeland

Yvonne van Zeeland studeerde in november 2004 ‘met genoegen’ af als dierenarts aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Na een half jaar in een gezelschapsdierenpraktijk ervaring opgedaan te hebben als praktiserend dierenarts trad zij in dienst bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Daar startte zij de opleiding tot Vogelspecialist bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren, die zij in 2013 succesvol afsloot door het behalen van het specialistenexamen van het Europese College of Zoological Medicine (ECZM-Avian). Yvonne is hiermee een van de vier Europees erkende specialisten Vogelgeneeskunde die op dit moment in Nederland werkzaam zijn.

Voor wie?

Eigenaren, bedrijfsleiders en medewerkers van dierenspeciaalzaken en tuincentra met dierenafdeling.

Datum en locatie

Dinsdagavond 29 mei in Van der Valk Hotel Breukelen

Programma

19.00 uur Ontvangst met koffie & thee
19.30 uur Start kennisavond
22.00 uur Afsluiting

Certificaat

Aan het einde van de training ontvang je een certificaat van deelname.