4 oktober 2018 | Dossier: Bedrijfsvoering, Dierenwelzijn,

Keurmerk Dierbaar voor het eerst uitgereikt in Amsterdam

Dierenspeciaalzaak Pets Place op de Bilderdijkstraat heeft een primeur in Amsterdam: de winkel kreeg op Dierendag het keurmerk Dierbaar feestelijk overhandigd.

Uitreiking Dierbaar keurmerk in Amsterdam
Marjolein Lighart (derde van links) van Pets Place-winkel aan de Bilderdijkstraat ontvangt het Dierbaar-keurmerk. Rechts Dibevo-secretaris Henk van Houwelingen van Dibevo en Sanne Oosterhof van de Pets Place-organisatie.

De plannen om het dierenwelzijn in de Amsterdamse dierenspeciaalzaken naar een hoger plan te brengen waren er al eerder. De gemeente Amsterdam heeft dit in samenwerking met brancheorganisatie Dibevo aan Amsterdamse dierenspeciaalzaken voorgelegd. Het keurmerk Dierbaar met de daarbij behorende inspectie was daarbij een logische keuze als ijkpunt voor het dierenwelzijn. Dierbaar-inspecteur Ronald Bergsma bezocht onlangs de Pets Place-vestigingen aan de Bilderdijkstraat en de Veemkade. Met de uitgebreide Dierbaar-checklist stelde hij vast dat beide winkels volledig voldoen aan strenge eisen van het keurmerk.

Dierenwelzijn en goede voorlichting steeds belangrijker

“Wij merken aan alles dat klanten dierenwelzijn en goede voorlichting steeds belangrijker vinden,” vertellen bedrijfsleiders Marjolein Ligthart en Kirsten Lek van de beide Pets Place-winkels. Marjolein: “Ik ben erg blij met het keurmerk! Onze klanten zien vanaf nu meteen dat de dieren in de winkel met liefde en deskundigheid verzorgd worden.” “Maar ook dat wij de klant nadat hij met zijn huisdier de winkel uitloopt, goed blijven informeren over de beste verzorging van zijn huisdier,” vult Kirsten aan. “Het keurmerk zien we echt als een kroon op ons werk!”

Feestelijke overhandiging keurmerk

Iemand moest natuurlijk de primeur hebben en dat was in dit geval de Pets Place-winkel aan de Bilderdijkstraat. En dat werd feestelijk gevierd op 4 oktober. Heel toepasselijk: op Dierendag. Henk van Houwelingen en Jessie Megens van Dibevo, en Leo van de Hoek, Ton Hoes en Sanne Oosterhof van de Pets Place-organisatie waren aanwezig om het Dierbaar-keurmerk te overhandigen aan Marjolein Ligthart van de Pets Place-vestiging aan de Bilderdijkstraat.

Uitreiking Dierbaar keurmerk in Amsterdam

Met deze overhandiging van het keurmerk is de toon gezet”, stelt Dibevo-secretaris Henk van Houwelingen. “We gaan ervan uit dat er nog veel meer dierenspeciaalzaken klaar zijn voor het Dierbaar-keurmerk, zowel binnen als buiten de gemeente Amsterdam. En dat is ook precies het doel van Dibevo: het dierenwelzijn in de sector aantoonbaar naar een hoger plan tillen.”

Het Dierbaar-keurmerk

Met het Dierbaar-keurmerk weten klanten meteen:

  • dat de dieren in de winkel uitstekend worden verzorgd en gehuisvest;
  • dat er voldoende vakkennis aanwezig is over de verkochte diersoorten;
  • dat er deskundige voorlichting is;
  • klanten altijd een huisdierenbijsluiter ontvangen;
  • indien van toepassing een bewijs van inenting meekrijgen;
  • dat er geen dieren worden verkocht aan personen onder de zestien jaar;
  • de klant voorafgaand aan de koop wordt gewezen op jarenlange verantwoordelijkheid voor een aangeschaft huisdier.