9 maart 2021 | Dossier: Bedrijfsvoering, Wet- en regelgeving,

Kleine versoepelingen, maar nog geen stralende lente

Het vooruitzicht op lange termijn ziet er redelijk zonnig uit, maar voorlopig wordt het voor veel ondernemers in onze branche nog geen stralende lente. Vooral dierverzorgers en tuincentra lopen op hun tandvlees. Volgens het kabinet zijn grote versoepelingen nog te riskant omdat de piek van de derde golf nog voor ons ligt. Als zoethoudertje zijn er wel kleine versoepelingen doorgevoerd. Vanaf 16 maart mogen niet-essentiële winkels een groter aantal klanten op afspraak ontvangen.

Open

De nieuwe ‘winkelen op afspraak’-regels zijn net als voor de lockdown, gebaseerd op een aantal klanten per vierkante meter vloeroppervlak. Het aantal toe te laten klanten is nog wel lager dan voorheen, maar biedt toch meer perspectief juist voor winkels met grote oppervlakten, zoals tuincentra. Vanaf 16 maart (niet eerder) mogen deze winkels 1 klant per 25 m2 toelaten, met een maximum van 50. (Voor de lockdown was de norm 1 klant per 10 m2). Ook nu moet de afspraak minstens 4 uur van tevoren worden gemaakt.

Voor alle duidelijkheid: deze maatregel geldt niet voor essentiële winkels. Dierenspeciaalzaken mogen dus ‘gewoon’ open blijven. Landwinkels of dierenspeciaalzaken XL mogen openblijven als meer dan 70% omzet (vóór de lockdown van 15 december) uit diervoeding én dierbenodigdheden wordt behaald.

Wel/niet essentiële producten in landwinkels

Bij een landwinkel/dierenspeciaalzaak XL is het natuurlijk heel vreemd dat er voor het maximum van 30% dat niet essentieel is, gewinkeld moet worden op afspraak. Dus je mag wel op afspraak laarzen kopen en een zak voer meenemen, maar andersom niet. Juist door het winkelen op afspraak hoeven de winkels de niet-essentiële producten niet af te schermen. Dat valt niet uit te leggen aan klanten. Daarom wil Dibevo dat er een uitzondering wordt gemaakt  voor deze bedrijven.

Dierverzorging

Voor hondenscholen wordt er ook meer mogelijk. Immers: vanaf 16 maart mogen volwassenen van 27 jaar en ouder met maximaal 4 mensen sporten op 1,5 meter afstand. Dat betekent dat hondenscholen in groepjes van 4 les kunnen geven.

Voor trimsalons blijven we in de bres springen zodat deze bedrijven volledig open kunnen gaan, ook in winkels en winkelstraten. Het risico op besmetting is vrijwel nihil.

Voor dierenpensions wordt het spannend of de meivakantie een periode wordt die omzet op gaat leveren. De situatie blijft onzeker. Dibevo strijdt voor extra financiële steun voor deze groep ondernemers. Immers: het wegblijven van klandizie komt hoofdzakelijk door het verlengde reisadvies en thuiswerkadvies van het kabinet. Bovendien vallen dierenpensions aantoonbaar buiten de steunmaatregelen.

De toekomst

De volgende persconferentie is over twee weken, op dinsdag 23 maart. Minister de Jonge gaf aan dat dan meer nieuws is over een mogelijke opheffing van beperkingen voor de detailhandel. Op dit moment is het is niet duidelijk of dat dan voor of na Pasen is. We blijven er op aandringen dat het kabinet dan meer ruimte gaat bieden.