21 maart 2018 | Dossier: Wet- en regelgeving

Koopzondagen: druk op gemeenten die achterblijven loopt op

Een grote meerderheid van politieke partijen (65%) wil de openingstijden voor winkeliers versoepelen. Vooral in gemeenten waar nu nauwelijks koopzondagen worden toegestaan, zal het na de verkiezingen anders zijn. In steden en dorpen waar al mogelijkheden zijn voor koopzondagen, worden deze verder verruimd. Dat blijkt uit een analyse van lokale verkiezingsprogramma’s door Detailhandel Nederland.

Koopzondag en gemeenteraad

Winkeliers mogen alleen op zondagen en op feest- en herdenkingsdagen open als de gemeente daar toestemming voor geeft. Na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart slinkt het aantal gemeenten dat eerst nog principieel tegen de koopzondag was, of waar slechts beperkte mogelijkheden zijn voor extra openingstijden. Voorbeelden zijn plaatsen als Zwolle, Harderwijk, Smallingerland en Huizen.

Appel om openingstijden te versoepelen

Een meerderheid van gemeenten heeft al gekozen voor een ruime openstelling van winkels op zondag en dat neemt dus verder toe. Toch zijn er nog steeds gemeenten waar het niet of nauwelijks kan. Met het oog op de vorming van nieuwe gemeentebesturen hebben winkeliers in plaatsen als Goes en Kampen alvast een dringend appel gedaan de openingstijden te versoepelen.

Draagvlak lokale politiek voor koopzondag groeit fors

VVD en D66 profileren zich het beste als partijen die openingstijden wil verruimen. Niet alleen maken zij zich sterk voor de koopzondag in gemeenten waar die minder frequent wordt toegestaan, maar ook pleiten zij voor mogelijkheden om op zondagochtend of ’s avonds laat te openen. Ook lokale partijen kiezen vaak een standpunt ten gunste van openingstijden. Met name christelijke partijen ontwikkelen zich op dat vlak. CDA is vaker voor dan tegen flexibele openingstijden. CU is niet altijd meer uitgesproken tegenstander van koopzondagen.

Uitdaging voor nieuwe gemeenteraden

Detailhandel Nederland zegt blij te zijn dat het steeds gewoner wordt dat winkeliers zelf mogen bepalen wanneer zij hun winkels openen. Ook zou er meer aandacht mogen zijn voor de openingstijden op feestdagen, de zondagochtend en het speelveld: soms mogen alleen bepaalde typen winkels open. Daar ligt dus nog een uitdaging voor de nieuwe gemeenteraden.