18 november 2021 | Dossier: Marktinformatie,

KVK-onderzoek: ondernemers iets positiever, maar structurele problemen blijven

Je zal maar net een onderzoeksrapport hebben afgerond over het ondernemersperspectief in 2021, en dan horen dat er extra coronamaatregelen gaan gelden. Dat overkwam de KVK met het onderzoek ‘Ondernemen in 2021’. De vragen aan die aan 2000 ondernemers werden gesteld, zijn beantwoord voorafgaand aan die maatregelen. Toch geeft het onderzoek wel belangrijke inzichten

KVK-rapport

Volgens het onderzoek kijken ondernemers over het algemeen met iets meer vertrouwen naar de toekomst dan vorig jaar aan het begin van de zomer. Maar er is ook een groep van 10 tot 15% die grote en structurele problemen ervaart, en daar ook persoonlijk onder lijdt.

Een op de vijf ondernemers heeft het gevoel er alleen voor te staan met de onderneming, eenzelfde groep zegt geen of weinig controle te voelen over het bedrijf. Ondernemers melden ook de persoonlijke impact van de situatie. 15% maakt zich zorgen over het bedrijf, ook 15% ervaart stress of emotionele klachten, bijvoorbeeld slapeloosheid.

Over de hele linie staat zo’n 10% van de ondernemers er financieel minder goed voor. Zij hebben vaker moeite om maandelijkse kosten te betalen en hebben te maken met betaalachterstanden. De coronacrisis speelt hierin een grote rol; twee op de drie ondernemers met schulden geven aan dat deze grotendeels of volledig door de coronacrisis komen.

Download ‘Ondernemen in 2021’