23 augustus 2011 | Dossier:

KvK wint rechtszaak tegen acquisitiefraudeurs

Ondertekening

De Kamer van Koophandel heeft een unieke rechtszaak gewonnen die was aangespannen tegen ‘Kantoor voor Klanten’, een bedrijf dat zich gemakshalve had afgekort tot ‘KvK’. Eind 2008 verstuurde deze acquisitiefraudeur op grote schaal valse facturen die sterk leken op de factuur die ondernemers jaarlijks van de Kamer van Koophandel ontvangen. In de kleine lettertjes stond echter dat het ging om opname in een bedrijvengids.

Schade verhalen

De overwinning op Kantoor voor Klanten is een unicum in de Nederlandse rechtspraak omdat de daders hoofdelijk aansprakelijk zijn gesteld voor alle veroorzaakte schade en juridische kosten. Deze zijn opgelopen tot bijna een half miljoen euro. De Kamer van Koophandel hoopt dat mensen die rijk willen worden over de rug van ondernemers zich nu realiseren dat zij voortaan ook als privépersoon aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schade.

Tot nu toe was het nauwelijks mogelijk om de natuurlijke personen achter acquisitiefraude aansprakelijk te stellen omdat zij zich verscholen achter BV´s en andere rechtspersonen. Hierdoor ontliepen de daders veelal hun straf en kon de schade niet worden verhaald.

Bron: KvK