26 augustus 2024 | Dossier: Klanten,

Kwart van hondenbaasjes heeft geen vangnet geregeld

Ruim 25% van de hondeneigenaren heeft niets geregeld voor hun hond voor het geval hen iets overkomt. Dit blijkt uit een enquête van de Koninklijke Hondenbescherming onder meer dan 1.700 hondenbezitters. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft alleen een mondelinge afspraak gemaakt met een bekende, terwijl maar 14% het schriftelijk heeft vastgelegd. De Hondenbescherming roept hondeneigenaren op om goed na te denken over de toekomst van hun viervoeter en de zorg voor hun hond goed te regelen.

Hond in de (na)zomer

De Hondenbescherming krijgt steeds vaker te maken met mensen die onverwachts de zorg voor een hond op zich moeten nemen. Dit gebeurt vaak als het baasje plotseling overlijdt, ernstig ziek wordt of in een verpleeghuis terechtkomt, zonder dat er vooraf iets is geregeld. Deze mensen weten niet wat ze met de hond aan moeten, omdat het dier niet in hun leven past. Soms wordt zelfs overwogen om de hond in te laten slapen, wat natuurlijk onaanvaardbaar is.

Voorkom problemen: regel een vangnet

Om dit soort situaties te voorkomen, adviseert de Hondenbescherming aan huisdiereigenaren om een vangnet voor hun hond te regelen. Dit kan door afspraken te maken met familie, vrienden, of zelfs de fokker, zodat de hond altijd goed verzorgd zal worden. “Sommige mensen kiezen er ook voor om een deel van hun nalatenschap aan ons te schenken, met de wens dat wij voor de hond zorgen en een nieuw baasje zoeken,” zegt Daphne Groenendijk van de Hondenbescherming.

Nieuw opvangcentrum voor oudere honden

De Hondenbescherming vangt al 25 jaar seniorhonden op en opende op 26 augustus een nieuw hondencentrum in Den Ham, Twente. In een rustige omgeving, omringd door groen, verzorgen gespecialiseerde dierverzorgers oudere en kwetsbare honden. Het nieuwe centrum is gebaseerd op de nieuwste inzichten van de Engelse partnerorganisatie Dogs Trust. 

De aangepaste omgeving helpt honden sneller herstellen en maakt de overgang naar een nieuw thuis minder stressvol. “Hoe prachtig en innovatief ons nieuwe centrum ook is, een echt thuis is altijd beter. Daarom roepen we hondeneigenaren op om tijdig een vangnet te regelen,” benadrukt Groenendijk.