4 mei 2017 | Dossier: Dierenwelzijn, Klanten,

LICG start campagne ‘Minder hondenbeten’

Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is een campagne gestart die ervoor moet zorgen dat minder mensen worden gebeten door honden en dat bijtincidenten tussen honden onderling teruggedrongen worden. In Nederland leven zo’n 1,5 miljoen honden in allerlei soorten, rassen en maten. Meestal gaat het goed, maar de laatste tijd worden we steeds weer opgeschrikt door nare bijtincidenten met honden. Soms zijn mensen het slachtoffer, maar ook heel vaak honden.

Honden - bijten

Het juiste type hond

Het voorkomen van bijtincidenten met honden moet volgens het LICG aan de basis aangepakt worden. Dat begint met de aanschaf van de juiste hond. Lang niet ieder mens is geschikt voor iedere hond. De keuze voor een bepaald ras of formaat mag nooit afhankelijk zijn van status of stoerheid van de hond. Hondeneigenaren zouden zich moeten realiseren dat een verkeerde combinatie ervoor kan zorgen dat de  hond gedragsproblemen ontwikkelt. Dit brengt alleen maar verdriet.

Minder hondenbeten - banner

Niemand wil een hond die nooit zonder korte lijn of muilkorf uitgelaten kan worden en niemand wil gedwongen worden om de hond uiteindelijk aan het asiel te moeten afstaan. Helaas komt dit in de praktijk veel te vaak voor. Het zorgvuldig zoeken naar het juiste type hond en in zee gaan met de juiste fokker kan veel problemen voorkomen.

Meeste bijtincidenten thuis met eigen hond

Het zijn echter niet altijd de grote stoere honden op straat die voor problemen zorgen. De meeste bijtincidenten vinden nog steeds in eigen huis plaats met de eigen hond en vaak zijn kinderen hiervan het slachtoffer. Het is daarom belangrijk dat hondenbezitters alles leren over het goed opvoeden van de hond en het kind. Maar ook kennis over de oorzaken van agressie en hoe je dat kan zien aankomen is belangrijk. Wat kun je doen als de hond probleemgedrag gaat vertonen?

Minderhondenbeten.nl

Het LICG merkt dat veel mensen worstelen met vragen over het gedrag van hun hond. Ook mensen die zelf geen hond hebben en daar mogelijk zelfs angstig voor zijn willen weten hoe ze met honden om kunnen gaan. De website minderhondenbeten.nl geeft hierop antwoord. Mensen krijgen op deze site ook praktische informatie over zaken waarmee je te maken krijgt als er toch een incident heeft plaatsgevonden. Bijvoorbeeld over het doen van aangifte en de aansprakelijkheid.

Verantwoorde fokker en goede opvoeding

Het LICG hoopt hiermee dat mensen met meer verstand kiezen voor een hond die bij hen past en deze vervolgens aanschaffen bij een verantwoorde fokker. Het is belangrijk dat zowel de fokker als de eigenaar genoeg aandacht besteedt aan een goede opvoeding. Mocht er toch probleemgedrag dreigen te ontstaan, dan is het zaak om vroegtijdig professionele hulp te zoeken. Alleen dan kunnen we met elkaar blijven genieten van het houden van honden.

Doe mee!

Doe mee met deze campagne: jouw inzet kan een belangrijk verschil maken voor de veiligheid van je klanten! Wijs hen op de website Minder Hondenbeten zodat ze hun kennis kunnen vergroten en risico's kunnen verkleinen. Plaats een banner op je eigen website of Facebook en link deze door, en deel de berichten van het LICG op social media om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Voor kinderen kun je de speciale kinderversie van de Tien Gouden Regels uitprinten, met leuke tekeningen om in te kleuren. Het campagnemateriaal vind je op professionals.licg.nl.

Banner hondenbeten