26 september 2012

Voorkom criminaliteit: maak een veiligheidsplan

Week van de Veiligheid: online training voor veiligheidsplan

De donkere wintermaanden zijn koren op de molen voor winkelcriminelen. Daarom lanceren het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en Detailhandel Nederland in de Week van de Veiligheid (van 8 t/m 14 oktober) een online training ‘Maak een veiligheidsplan voor je winkel’. Op 8 oktober 2012 is de training online te volgen via www.hbd.nl/veiligheidsplan. Voor ondernemers die de veiligheid in en om hun winkel willen verbeteren, is de training een prima handvat.

Online training

In 50 minuten komen verschillende onderdelen van een veiligheidsplan aan bod. Opening van de winkel, geld en kassa, diefstal en overval zijn voorbeelden hiervan. Andy van Doorn secretaris van Stichting Opleidingsfonds HBD: “In de training wordt stapsgewijs uitgelegd waarom een veiligheidsplan noodzakelijk en nuttig is, wat het maken van een veiligheidsplan inhoudt en waar op gelet moet worden. Daarbij gaat het zeker niet alleen om technische aspecten als routing, spiegels, camera’s, etc. De module biedt juist een handvat om veiligheid in de winkel te organiseren, iets waarin een filiaalmanager, franchiser of ondernemer het voortouw moet nemen.”

Geen doel op zich

Van Doorn heeft wel een boodschap voor filiaalmanagers en ondernemers: “Zij moeten het uiteraard niet laten bij de training en het maken van het plan. Een veiligheidsplan is geen doel op zich. Als het klaar is, kun je niet achterover leunen. Dan wordt het een papieren tijger. Dus ga er daadwerkelijk mee aan de slag, voer de afspraken uit, ga de interactie aan met collega-winkeliers en anderen die een rol spelen als het gaat om de veiligheid in en om de winkel te verbeteren. Daar is het natuurlijk uiteindelijk voor bedoeld.”

De training is vanaf 8 oktober 2012 gratis te volgen op www.hbd.nl/veiligheidsplan. Daarnaast zijn er nog andere e-learning modules die het HBD op het gebied van veiligheid heeft ontwikkeld. Dit zijn ‘Agressie in de winkel’, ‘Voorkom een overval’ en ‘Aanhouden van winkeldieven’.