April is de Maand van de Parasiet. In deze jaarlijkse campagne draait alles om het verantwoord gebruik van vlooien- en tekenmiddelen. Niet alleen voor de gezondheid van het dier, maar ook om schade aan het milieu te voorkomen.

Veel huisdiereigenaren behandelen hun dier met de beste bedoelingen, maar denken niet altijd na over het juiste gebruik. Terwijl een goed gekozen én correct toegepast vlooien- of tekenmiddel essentieel is voor een veilige en effectieve werking.
Medewerkers van dierenspeciaalzaken spelen hierin een belangrijke rol. Zij kunnen de campagneboodschap meegeven: lees altijd de bijsluiter vóór gebruik.
Gevolgen van verkeerd gebruik
Verkeerd gebruik, zoals een onjuiste dosering of te lange interval, kan leiden tot bijwerkingen, verminderde werking of milieuschade. Stoffen uit vlooienmiddelen worden bijvoorbeeld teruggevonden in bodem en oppervlaktewater, met risico’s voor insecten en waterleven. En wie een hond direct na toediening laat zwemmen, verkleint de werking van het middel.

Vier aandachtspunten
- Lees de bijsluiter – en geef advies bij twijfel.
- Ontlasting in het restafval – ook bij biologisch afbreekbare zakjes of kattengrit hoort ontlasting niet in het groenafval.
- Haren in de afvalbak – bij borstelen kunnen restanten van vlooien- of tekenmiddelen in de vacht zitten. Laat ze niet in de natuur achter.
- Lege verpakkingen en restanten? – Verwijs naar het Klein Chemisch Afval of een inzamelpunt in de winkel.
Op de campagneposter staan deze 4 pijlers overzichtelijk weergegeven. De poster is gratis te downloaden via www.maandvandeparasiet.nl, samen met extra achtergrondinformatie en kant-en-klare content voor social media. Maak er gebruik van!
Verantwoord behandelen begint bij goede informatie. Een kleine moeite met groot effect: voor dier, klant én milieu.

ESCCAP, KNMvD en Dibevo
De Maand van de Parasiet is een initiatief van ESCCAP (een Europees netwerk van dierenarts-parasitologen), KNMvD (Maatschappij voor Dierengeneeskunde) en Dibevo.
De campagne wordt onder andere ondersteund door de Faculteit Diergeneeskunde, De Groene Veterinair en Vedias, de beroepsvereniging van paraveterinairen. De campagne maakt deel uit van het programma ‘Medicijnen en Milieu’, waarin ook het RIVM en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat participeren.