4 januari 2012

Milieu-investeringsaftrek mogelijk na investering in bedrijfsmiddelen

milieu-investeringsaftrek voor duurzame bedrijfsmiddelen

Als u in 2011 en 2012 voor meer dan € 2.300 heeft geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen die voorkomen op de milieulijst MIA/VAMIL, dan komt u in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek.

Wat is de milieu-investeringsaftrek?

De milieu-investeringsaftrek (MIA) is een aftrekpost op de winst. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de milieu-investeringen die u maakt in een bepaald jaar.

Voor wie is de milieu-investeringsaftrek?

Ondernemers in de inkomstenbelasting en voor bv's en nv's.

Welke bedrijfsmiddelen komen in aanmerking?

Bedrijfsmiddelen die op de zogenaamde ‘milieulijst’ staan, komen in aanmerking. Zij dragen bij aan een schoner milieu. Heeft u bijvoorbeeld binnen de afgelopen 3 maanden een bedrijfsauto aangeschaft die een vermindering aan CO2-uitstoot oplevert? U mag dan een bepaald percentage van het investeringsbedrag aftrekken van de winst. De investeringen op de milieulijst MIA/VAMIL zijn in 2012 verdeeld in 3 categorieën, met elk een eigen aftrekpercentage:

  • Categorie I: 36%
  • Categorie II: 27%
  • Categorie III: 13,5%

Hoe kom ik in aanmerking?

U mag de milieu-investeringsaftrek (MIA) alleen toepassen als u de investeringen binnen 3 maanden aanmeldt bij het Bureau Investeringsregelingen en Willekeurige afschrijving (IRWA) van de Belastingdienst in Breda.

Het is echter niet mogelijk om de aftrek toe te passen voor bedrijfsmiddelen waarvoor u ook al de energie-investeringsaftrek toepast. Ook geldt de milieu-investeringsaftrek alleen voor ondernemers én voor niet eerder gebruikte bedrijfsmiddelen.

Bron: Rendement & Belastingdienst