11 juli 2011

MKB-Nederland sleept acquisitiefraudeurs voor de rechter

geld verbranden

MKB-Nederland heeft een proces aangespannen tegen Holland Internet Group bv, Telefoongids.com bv en Infosite bv. De advertentieverkopers van deze websites zouden ondernemers misleiden.

Holland Internet Group bv, Telefoongids.com en Infosite behoren tot de grootste fraudeurs waarover al lange tijd vele klachten binnenkomen. Niet alleen bij MKB-Nederland, maar ook bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Acquisitiefraude kost het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting € 400 miljoen. “Het is een hardnekkig probleem, dat steeds grotere vormen aanneemt en moeilijk aan te pakken is”, aldus MKB-Nederland.

Misleidend en onrechtmatig

MKB-Nederland wil dat de rechter de werkwijze van acquisitiefraudeurs benoemt als ‘misleidend en onrechtmatig’ én dat de rechter de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken van toepassing verklaart voor kleine en middelgrote bedrijven. “Dit betekent dat mkb-ondernemers beter tegen acquisitiefraude zijn beschermd. Die bescherming wordt onder meer bewerkstelligd door de omkering van de bewijslast”, zo stelt de ondernemersorganisatie.

Bewijslast

Het lukt individuele ondernemers slechts zelden om met succes misleiding te bewijzen, omdat de misleiding telefonisch geschiedt en zij die gesprekken doorgaans niet opnemen. De rechter gaat vervolgens vaak alleen uit van wat op schrift is gesteld. MKB-Nederland probeert met de aankomende procedure onder meer de bewijsproblemen die ondernemers ondervinden, om te buigen.

Het proces van MKB-Nederland start op 3 augustus 2011.