26 augustus 2020 | Dossier: Bedrijfsvoering, Veiligheid,

Nachtelijke verlichting voor bedrijfspanden voelt veiliger, maar is het niet

Onnodige nachtelijke verlichting bij bedrijven kost jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu, wat gelijkstaat aan het stroomverbruik van 150.000 huishoudens. Een landelijk uitgevoerde (fotografische) steekproef van de Natuur- en Milieufederaties bij circa 1350 bedrijfsgebouwen laat zien dat 72% van de bedrijven ’s nachts verlichting laat branden. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland en ambassadeur van de Nacht van de Nacht, roept ondernemers op om in de nacht van 24 oktober aanstaande (de Nacht van de Nacht) alle lichten van hun bedrijf te doven en dat hierna te continueren.

Nacht van de Nacht
Foto: Jesse Meliefste

Regionale verschillen

Het aantal bedrijven dat de lichten aanhad, was met 88% het hoogst in Noord-Holland. En het laagst in Brabant met 51%. De meeste binnenverlichting brandde in Zuid-Holland. Daar was de binnenverlichting aan bij 71% van de bedrijven. De minste binnenverlichting brandde in de provincie Drenthe (28%). Noord-Holland en Utrecht scoren met 56% het hoogst als je kijkt naar buitenverlichting. Brabant scoorde het laagst: daar liet 15% van de bedrijven buitenverlichting aan.

Licht aan voelt veiliger (maar is het niet)

De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege ‘veiligheid, tegen inbraak’. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken en dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector trekt meer de aandacht dan een gebouw waar continu de verlichting aan staat.

nacht van de nacht banner

Duurzaam en veilig

De bedrijven die voor de steekproef zijn gefotografeerd, ontvangen de komende weken van de Natuur- en Milieufederaties de foto van hun nachtelijk verlichte pand, vergezeld van aanbevelingen om het voortaan anders – duurzamer en veilig – te doen.

Elk jaar een Nacht van de nacht

Jacco Vonhof is sinds 2019 ambassadeur van de Nacht van de nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Natuur- en Milieufederaties, bedoeld om onnodige nachtelijke verlichting tegen te gaan. ’s Nachts het licht uit bespaart niet alleen geld en energie; het zorgt ook voor een mooiere sterrenhemel en is beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen, aldus de organisaties.


Kijk voor meer informatie over de activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht op nachtvandenacht.nl.