03 juni 2014 | Dossier:

Nieuw 10 eurobiljet vanaf september in omloop

Biljet van 10 euro bij de introductie

Het nieuwe 10-eurobiljet dat begin dit jaar door de Europese Centrale Bank (ECB) werd geïntroduceerd, komt vanaf 23 september in omloop. Om ervoor te zorgen dat de sorteer- en detectieapparaten klaar zijn voor de verwerking van het nieuwe biljet, ontvangen 3 miljoen winkels en kleine bedrijven in het gehele eurogebied informatiebrochures en kantelkaarten over het nieuwe tientje.

Gemakkelijk te controleren, moeilijk te vervalsen

Het nieuwe tientje is gemakkelijk te herkennen aangezien het ontwerp ervan lijkt op dat van het 10-eurobiljet uit de eerste serie. In het ontwerp zijn verdere ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie verwerkt en het bankbiljet is daardoor nóg beter bestand tegen vervalsing. Daarnaast is het ook duurzamer. De echtheidskenmerken zijn gemakkelijk te controleren met de “Voel, kijk en kantel“-methode. Hoe dat precies werkt, staat beschreven in de brochure ‘Het nieuwe gezicht van de euro’.

De verspreiding van de brochure is vandaag in Finland en Estland van start gegaan en zal tegen eind juni alle landen van het eurogebied bereiken. Extra exemplaren van de brochure zijn te bestellen op de website www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu.