16 januari 2019 | Dossier: Wet- en regelgeving

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken moet identiteitsfraude voorkomen

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd, een punt dat Dibevo al eerder heeft aangekaart in het kader van de privacywet AVG, en dat nu eindelijk wordt opgelost. Eenmanszaken gebruiken hun btw-nummer bijvoorbeeld voor vermelding op hun facturen en op hun website. Dat nummer bevat hun burgerservicenummer, een vertrouwelijk nummer voor communicatie tussen burger en overheid, dat juist niet openbaar moet worden gemaakt.

Btw-nummer

Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen ervoor moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Belastingdienst

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande, op het burgerservicenummer gebaseerde nummer in gebruik. Dat kan ook, omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waarvoor het burgerservicenummer is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.