De EU werkt aan een richtlijn die strengere eisen stelt aan milieuclaims. Deze Groene Claims Richtlijn is in de maak om misleidende milieuclaims (greenwashing) tegen te gaan en moet zorgen voor duidelijkheid op de interne markt.

Wil je bijvoorbeeld vermelden dat een product ‘100% recyclebaar’ is of ‘milieuvriendelijk geproduceerd’? Dan moet je die claim straks goed kunnen onderbouwen én vooraf laten verifiëren door een onafhankelijke partij. Ook komen er strengere regels voor keurmerken en labels.
De belangrijkste onderdelen van de richtlijn op een rij
1. Onderbouwing verplicht
Je mag alleen nog milieuclaims doen als je die goed kunt onderbouwen met data en onderzoek. Denk aan analyses van grondstoffen, productieketen of CO₂-uitstoot. De EU verwijst hierbij naar de Milieuvoetprintmethode, maar andere methodes zijn ook toegestaan – zolang ze aan de eisen voldoen.
2. Een claim gebruiken, eerst laten checken
Voordat je een milieuclaim gebruikt, moet die eerst beoordeeld zijn door een onafhankelijke derde partij. Geverifieerde claims mogen in de hele EU gebruikt worden. De claim moet een link bevatten naar informatie over de beoordeling door de controleur en de onderliggende data. Mogelijk komt er in sommige gevallen een verkorte procedure.
3. Strengere regels voor klimaatclaims en claims over toekomstige prestaties
Claims over CO₂-neutraliteit of toekomstige duurzaamheidsprestaties moeten nog beter onderbouwd worden.
4. Nieuwe regels voor keurmerken
De richtlijn richt zicht ook op misleidende keurmerken. Bestaande keurmerken moeten mogelijk opnieuw beoordeeld worden op basis van de nieuwe eisen. Nieuwe keurmerken moeten worden getoetst op betrouwbaarheid en toegevoegde waarde.
Wat betekent dit voor jouw bedrijf?
De richtlijn raakt meerdere onderdelen van je bedrijfsvoering, zoals:
- Marketing en communicatie: Je moet zorgvuldiger zijn in hoe je milieuvriendelijke eigenschappen van producten benoemt. Algemene of vage claims zijn niet meer voldoende.
- Certificering en labels: Duurzaamheidskeurmerken die je gebruikt, moeten mogelijk voldoen aan strengere eisen of worden vervangen.
- Productontwikkeling en inkoop: Je gaat waarschijnlijk meer letten op de daadwerkelijke milieubelasting van je producten en materialen.
Wordt vervolgd
De verwachting is dat de richtlijn in 2025 wordt vastgesteld. Lidstaten krijgen daarna 18 maanden om deze om te zetten in nationale wetgeving.
Dibevo houdt de ontwikkelingen rond de Groene Claims Richtlijn nauwlettend in de gaten. Heb je vragen? Laat het ons weten.