28 februari 2022 | Dossier: Bedrijfsvoering, Veiligheid,

Oekraïne-oorlog: zorgen om grondstoffen, energieprijzen en cyberaanvallen

Het Nederlands bedrijfsleven heeft ernstige zorgen over de veiligheid van medewerkers in Oekraïne en de regio eromheen en het effect op de prijzen en beschikbaarheid van energie en grondstoffen. Dat blijkt uit een overleg van MKB-Nederland en VNO-NCW met zo'n tweehonderd ondernemers uit de achterban over de oorlog in Oekraïne. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben inmiddels een meldpunt geopend waar ondernemers met hun knelpunten terecht kunnen: oekraine@vnoncw-mkb.nl.

Oekraïne-oorlog

De zorgen van ondernemers gaan in de eerste plaats uit naar de veiligheid van hun medewerkers die in Oekraïne, Wit-Rusland of Rusland werken of wonen, maar dat zal niet of nauwelijks van toepassing zijn op de huisdierenbranche. Wat onze branche wél gaat merken, zijn nu al stijgende energieprijzen, de afnemende beschikbaarheid van grondstoffen zoals zaden en mais, en de dreiging van cyberaanvallen.

De hogere prijzen voor energie en grondstoffen kunnen de toch al hoge inflatie nog verder opstuwen, waarbij ondernemers de kostenstijgingen maar beperkt kunnen doorberekenen.

Kamp je met problemen op deze punten, meld dat dan via oekraine@vnoncw-mkb.nl én neem daarbij  info@dibevo.nl mee in cc.

Lees ook de Q&A van MKB-Nederland over de gevolgen van Russisch-Oekraïense oorlog voor ondernemers.

Digitale dreiging

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt de digitale dreiging als gevolg van de oorlog in Oekraïne in de gaten te houden. Concrete aanwijzingen voor digitale aanvallen zijn er volgens het NCSC niet, maar het centrum sluit toekomstige aanvallen niet uit.

Internationaal wordt er vooral gerapporteerd over digitale aanvallen die gebruik maken van DDoS en wiperware (malware die gegevens op systemen definitief verwijdert). Kortom: het is slim om nu in actie te komen en te controleren of de digitale weerbaarheid van je bedrijf voldoende is.

Basisprincipes voor digitale weerbaarheid

Het Digital Trust Center adviseert om de 5 basisprincipes van veilige digitaal ondernemen aan te houden. Deze basisprincipes verkleinen de kans dat je organisatie slachtoffer wordt van (grootschalige) cyberaanvallen. Neem hierbij de volgende aandachtspunten mee:

  • Controleer en voorzie hard- en software van de laatste beveiligingsupdates. Denk hier in het bijzonder aan systemen die publiek verbonden staan met het internet zoals bijvoorbeeld je bedrijfswebsite of toepassingen voor thuiswerken.
  • Controleer of je organisatie maatregelen neemt of kan nemen tegen DDoS-aanvallen. Stel deze vraag bijvoorbeeld aan je IT-dienstverlener of Internet service provider (ISP).
  • Wees extra alert op phishing en denk twee keer na voordat je op links en bijlagen klikt.

Ook het NCSC heeft tips om de digitale beveiliging van je bedrijf te vergroten. De tips zijn gebundeld in de Handreiking Cybersecuritymaatregelen.