30 mei 2018 | Dossier: Marktinformatie

Omzet detailhandel groeit, maar waar zit ’m dat in?

Volgens cijfers van de Rabobank heeft de detailhandel in 2017 maar liefst 4,2% meer omzet gedraaid dan in 2016, de hoogste groei in 11 jaar. Prachtig, maar waar zit die groei nu precies in?

Omzetmonitor dierenwinkels

Ook het eerste deel van 2018 blijft de Nederlandse economie groeien, heeft de Rabobank becijferd. De stijging gaat weliswaar minder hard, maar opgeteld is er nog steeds een mooie groei te zien. Wel bedraagt het omzetverlies in de non-food detailhandel sinds de crisis nog steeds ruim 13%. De online omzet is in februari weer flink toegenomen en wint verder marktaandeel, waarbij ‘multichannel’ het beter doet dan de webshop-specialisten (‘pure play’).

Omzetgroei in huisdierenbranche

Maar nu naar onze branche. Een blik op de Monitor dierenspeciaalzaken leert dat het eerste kwartaal van 2018 8% meer is omgezet dan het eerste kwartaal van 2017. Die groei blijkt vooral te zitten in voeding voor de hond, terraria en benodigdheden voor vissen. Dit soort informatie is van onschatbare waarde: het biedt inzicht in wat er gebeurt in de markt waarin jouw bedrijf opereert.

Gedetailleerde informatie

Natuurlijk zijn deze cijfers nog maar een fractie van de gegevens uit de Monitor dierenspeciaalzaken. De monitor laat de deelnemers elk kwartaal zien of de omzet in bijvoorbeeld kattenbakvulling, papegaaienspeelgoed of aquaristiek bij de collega’s in je regio groeit of daalt. En ten koste van welk ander product dat gebeurt, en wat daarvan de oorzaak is. Belangrijke informatie die jou het ondernemen gemakkelijker kan maken, omdat deze gegevens inzicht bieden in trends en ontwikkelingen in de markt of jouw regio. Daardoor kun je je aanbod nóg beter afstemmen op de vraag. En dat is waar het allemaal om draait, nietwaar?

Meedoen?

Dat kan! Het enige wat we van je nodig hebben is maandelijks een uitdraai van de cijfers, bijvoorbeeld aan de hand van je kassasysteem. Je begrijpt: hoe meer bedrijven er meedoen, hoe duidelijker het inzicht is dat je krijgt. En je begrijpt ook: hoe meer ondernemers de kat uit de boom kijken, hoe moeilijker dit waardevolle project op volle toeren kan draaien. Blijf dus niet zitten wachten, maar kom in actie en meld je vandaag nog aan!

Direct aanmelden   Ik wil eerst nog wat meer informatie