De kans dat je slachtoffer wordt van cybercrime is vele malen groter dan dat je slachtoffer wordt van brand of inbraak. Naar schatting is 40% van de Nederlandse ondernemers het afgelopen jaar slachtoffer geweest van cybercrime. Vooral het kleinbedrijf is vaak de dupe. Hoe verklein je de kans op hacks, virussen, cyberaanvallen en andere digitale ellende? Gastblogger Jolanda van der Weert geeft je paar simpele tips.
Cybercrime is een vorm van criminaliteit die zich richt op computers of andere systemen zoals mobiele telefoons en pinautomaten. Bij cybercrime bestaat nog het beeld van jonge hackers die voor de lol de website van een bedrijf kraken. Maar de praktijk wijst uit dat het voornamelijk heel gehaaide criminele bendes zijn, die er op uit zijn om je veel geld te ontfutselen.
Risico van deze tijd
Tegenwoordig hebben vrijwel alle bedrijven minimaal één computer. Die computer wordt onder andere gebruikt voor de financiële administratie, de dataopslag, het beheer van klantenbestanden, het onderhoud van de bedrijfswebsite en het afhandelen van online bestellingen. Je onderschat gemakkelijk hoe afhankelijk je bent geworden van deze gegevens.
Stel je eens voor dat al je bestellingen ineens weg zijn of iemand zichzelf toegang verschaft tot jouw bankrekening. Of dat je zorgvuldig opgebouwde klantenbestand gebruikt wordt om een computervirus te verspreiden. Daar moet je toch niet aan denken.
Hoe kun je een cyberaanval voorkomen?
Hoe je het wendt of keert: cybercrime is onderdeel geworden van onze dagelijkse wereld. Maar net zo goed als het slot op de deur, kun je je ook wapenen tegen veelvoorkomende cyberaanvallen.
- Zorg dat je computer goed beveiligd is en dat je de benodigde updates downloadt en installeert. Beveilig ook het draadloos netwerk.
- Maak gebruik van een virusscanner, firewall, anti-spyware en advertentieblockers (apps die advertenties tegenhouden die mogelijk een virus bevatten)
- Gebruik een goed wachtwoord van minimaal acht tekens, met hoofdletters en kleine letters, cijfers en bijvoorbeeld symbolen als een vraagteken of uitroepteken erin. Verander je wachtwoord regelmatig.
- Maak regelmatig een back-up en bewaar die op een veilige plaats.
- Klik niet op onverwachte linkjes en controleer of de website veilig is.
- Geef nooit je inlogcode of pincode af!
Krijg je onverhoopt te maken met cybercrime, doe dan altijd aangifte bij de politie.
Verzekeren
Het is mogelijk om schade ontstaan door een cyberaanval te verzekeren. Je kunt dan denken aan een vergoeding voor omzetverlies, de kosten voor het herstellen van de website of data en het herstellen van imagoschade.
Foto: Flickr/Yuri Samoilov
Exclusief voor Dibevo-leden: laat je bedrijf gratis checken
De ervaring leert dat veel ondernemers ervan overtuigd zijn dat alles goed geregeld is, maar dat ze in de praktijk nogal wat risico’s over het hoofd zien. De adviseurs van Dibevo Risk weten als geen ander wat er speelt in de branche. En weten dus ook in welke kleine hoekjes het ongeluk zit en hoe je dat kunt voorkomen.
De Risicoscan kost € 500,- maar is gratis voor Dibevo-leden. Geïnteresseerd? Maak dan snel een afspraak of doe eerst een gratis Risico Quickscan.