06 februari 2015 | Dossier:

Ondernemers weten te weinig over cybercriminaliteit"De bewustwording onder ondernemers over cybercriminaliteit moet groter. Veel bedrijven weten te weinig van cybercrime en hoe daartegen te handelen. En als zij slachtoffer zijn, delen ondernemers die informatie te weinig." Dat vindt Els Prins van VNO-NCW en MKB-Nederland.

Forse schade

De jaarlijkse schade van cybercriminaliteit wordt geschat tussen de negen en dertig miljard euro. Dat de mogelijke schade door cybercriminaliteit nog bij veel ondernemers onbekend is, blijkt ook uit cijfers van verzekeraars. Volgens Prins is het logisch dat slechts een kwart van de ondernemers zich hiertegen heeft verzekerd. "Het digitale tijdperk is nog redelijk jong in het licht van de eeuwigheid gezien. En diefstal en inbraak bestaan al eeuwen. Bedrijven moeten hier nog een beetje aan wennen."

Schaamtecriminaliteit

Afpersing, schade en cybercrime zijn volgens Prins vormen van schaamtecriminaliteit. "Bedrijven schamen zich vaak dat ze slachtoffer zijn geworden en besluiten dat het beter is om het stil te houden." Ze is ervan overtuigd dat de schade door cybercriminaliteit echter alleen maar toeneemt als de bewustwording hierover niet toeneemt.

In samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft MKB-Nederland de website www.stopcybercrime.nu opgezet om ondernemers meer bekend te maken met het onderwerp. Ook kunnen zij direct een veiligheidsscan maken.