25 oktober 2011

Nieuw meldnummer: '144, red een dier'

verlaten hond

De overheid opent per 15 november een speciaal telefoonnummer voor het melden van dierenleed. Het meldnummer '144, red een dier' moet het voor politie, hulpverleners en handhavers eenvoudiger maken om een vervolgactie te ondernemen.

In een brief aan de Tweede Kamer beschrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (mede namens staatsecretaris Bleker van EL&I) de 3 stappen die tot een hardere aanpak van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing moeten leiden.

1. Meldnummer ‘144, red een dier’

Vanaf 15 november wordt het meldnummer van de Dierenbescherming doorgeleid naar telefoonnummer ‘144’. Speciaal opgeleide politiemensen beoordelen de meldingen. Ook kunnen er via het meldpunt een dierenambulance of gespecialiseerde diensten, zoals de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) worden ingeschakeld. Beide diensten treden toezichthoudend en handhavend op tegen dierenleed. De nVWA richt zich vooral op bedrijfsmatige sectoren en de LID treedt met name op tegen dierenmishandeling van hobbymatig gehouden dieren.

2. Hogere straffen tegen dierenmishandeling

Mensen die zich schuldig maken aan dierenmishandeling krijgen per 1 oktober hogere straffen opgelegd. Dit zal in de toekomst dierenleed moeten doen verminderen.

3. Dierenpolitie

Dit jaar leidt de Politieacademie 125 medewerkers dierenpolitie op. Het is de bedoeling om in deze kabinetsperiode in totaal 500 dierenpolitieagenten in te zetten. De belangrijkste taak van de dierenpolitie is de aanpak van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing. Hierbij treedt de dierenpolitie preventief, hulpverlenend, handhavend en strafrechtelijk op.

Bron: Ministerie van EL&I