9 december 2020 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Op de bres voor extra steunmaatregelen

Het kabinet trekt 3,7 miljard euro uit voor uitbreiding van het steun- en herstelpakket. Ook ziet het af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen. Er komt extra tegemoetkoming voor bedrijven met hoge omzetverliezen. De vraag is: geldt dat ook voor de noodlijdende dierverzorgende bedrijven in onze branche?

Steun dierenpensions

De uitbreiding van het steunpakket geldt tot 1 maart 2021, in de hoop dat we tegen die tijd af zijn van de gedeeltelijke lockdown. De NOW blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het 4e kwartaal van 2020. Dat betekent dat de NOW niet teruggaat naar 70%, maar 80% blijft. Let wel: je moet elke 3 maanden een nieuwe aanvraag doen voor de NOW 3: vanaf 1 oktober, vanaf 1 januari en/of vanaf 1 april 2021.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De TVL gaat omhoog en dat geldt niet alleen voor het eerste kwartaal van 2021, maar ook met terugwerkende kracht voor het 4e kwartaal van dit jaar. De drempel voor omzetverlies gaat niet omhoog zoals eerder gepland, maar blijft op 30%. Het maakt niet uit onder welke SBI-code je bedrijf valt: iedereen kan TVL aanvragen.

Ook kan het subsidiebedrag meer worden naarmate het omzetverlies hoger is. Bij een omzetverlies van 30% is het subsidiepercentage 50%. Dit kan oplopen tot 70% bij een omzetverlies van 100% tot een maximum van €90.000 per 3 maanden.

Deze verhoging van de subsidie moet nog worden verwerkt. Het zal met terugwerkende kracht gelden voor ondernemers die de TVL voor het 4e kwartaal al hebben aangevraagd of nu aanvragen.

Belastingmaatregelen

Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 april 2021. Als je nog niet eerder uitstel of verlenging hebt aangevraagd, dan kun je dit nu alsnog doen. Heb je eerder dit jaar al een verlenging gekregen, dan geldt het uitstel nu automatisch tot 1 april 2021.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Gemeenten gaan extra hulp bieden aan mensen die hun noodzakelijke kosten niet meer kunnen betalen. Bijvoorbeeld omdat ze zelfstandige zijn en minder klanten hebben. En niet geholpen zijn door de huidige maatregelen. Het kabinet reserveert hiervoor € 130 miljoen voor de eerste helft van 2021. Het kabinet verwacht 1 februari klaar te zijn met de uitwerking van deze regeling.

Dierverzorgers

Begin november schreven we al dat een ruimhartiger regeling voor dierenpensions bitter nodig is. Dit omdat het kabinet telkens sprak over steun voor gesloten sectoren. Dibevo vond en vindt dat een veel te smalle basis.

De adviezen van de overheid – thuiswerken, en niet op vakantie gaan – zorgen er immers voor dat dierenpensions leeg staan. Wat ons betreft is dat hetzelfde als gesloten zijn. Daarom hebben wij zwaar ingezet op het tegengaan van de afbouw van steunmaatregelen vanaf januari en – omdat de tweede golf langer duurt – op extra steun voor de dierenpensions. En dat is gelukt: de TVL gaat niet alleen omhoog, maar geldt met terugwerkende kracht ook voor dit 4e kwartaal, een periode die voor dierenpensions opnieuw een hard gelag is.

Nu moet het kabinet aan de slag met de uitwerking van de TVL en andere regelingen en ook daar zullen wij met oog op de dierenpensions bovenop blijven zitten. Zodra er meer te vertellen is over de wijze waarop je maximaal gebruik kunt maken van de steunmaatregelen, zullen wij je weer informeren.

Steunpakket overzicht maatregelen