23 juni 2015 | Dossier:

Oplichters bellen uit naam Microsoft over overstap Windows

Windows-oplichters

Oplichters die zich voordoen als beveiligingsmedewerkers van softwarebedrijf Microsoft, gebruiken de overstap op Windows 10 als smoes om mensen geld afhandig te maken. Zij zoeken telefonisch contact en bieden zogenaamd hulp aan. Voorheen gebruikten oplichters de smoes dat de computer niet goed werkte en boden ze aan om de fout te ‘herstellen’. Nu is de boodschap dat er een handeling moet worden verricht die nodig is om over te kunnen stappen op de laatste versie van Windows. Ook dit is een oplichterstruc.

Rekening plunderen

Het enige dat deze criminelen willen, is toegang tot de computer. Slachtoffers krijgen de vraag of ze op een link willen klikken, waarna de beller de besturing van de computer kan overnemen. Meestal moeten zij ook een bedrag betalen. Soms veranderen de oplichters dit kleine bedrag ongemerkt in een groot bedrag en plunderen ze op die manier de rekening van het slachtoffer. Ook kunnen ze een virus installeren. Soms zijn ze zo brutaal om slachtoffers opnieuw te benaderen met weer een andere smoes om de computer over te nemen.

Verbreek de verbinding onmiddellijk

Ons advies: wanneer er iemand belt die zich voordoet als medewerker van Microsoft, verbreek je onmiddellijk de verbinding. Microsoft neemt nooit zomaar telefonisch contact op.

Kijk voor meer informatie over telefoonfraude op de website van de Fraudehelpdesk.