09 februari 2016 | Dossier: Veiligheid

Pas op: domeinnaamfraudeurs actief

Domeinnaamfraude

Stel, je krijgt als ondernemer een telefoontje van een provider met de mededeling dat een andere partij een domeinnaam met jouw bedrijfsnaam wil registreren. En natuurlijk kunnen zij dat voor jou verzorgen. En natuurlijk is er haast bij. Wat doe je dan?

Trap niet in deze val: dit zijn domeinnaamfraudeurs die veel geld vragen voor een simpele registratie (bedragen van 200 euro zijn geen uitzondering). Vaak hangen er contracten aan van 5 tot 10 jaar, dus je bent er ook niet zomaar vanaf. En dat terwijl een domeinnaamregistratie per jaar niet meer hoeft te kosten dan 10 euro.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het gedeelte van een webadres na ‘www’. De domeinnaam bestaat vaak uit de naam van een organisatie en bevat altijd een achtervoegsel van twee of drie letters dat het land of de soort organisatie aangeeft. Voorbeelden van domeinnamen zijn ‘dibevo.net’ of ‘dierenpensionjansen.nl’.

Wat is domeinnaamfraude?

Stel, je bent de eigenaar van dierenpensionjansen.nl. Op een dag belt er iemand van een internetbedrijf met het verhaal dat er een ander pension vrijwel dezelfde domeinnaam wil registreren, maar dan met het achtervoegsel .com, .eu of .info. Reken maar dat daardoor verwarring ontstaat bij je klanten, zo vertelt het internetbedrijf. Want wie is nu de ‘echte’ Dierenpension Jansen?

Natuurlijk heeft het internetbedrijf de oplossing: als je met hen in zee gaat, voorkomen ze dat dat andere dierenpension deze domeinnamen claimt. Daarvoor moet je dan wel een fors bedrag betalen, soms wel € 200 per jaar. Het internetbedrijf wekt dan ook nog eens de indruk dat je snel moet beslissen of ze beweren dat je huidige domeinnaam verloopt. Ook die verlenging kost dan geld.

Trap er niet in

Ga nooit in zee met instanties die je op deze manier willen ‘helpen’ en daarbij onder druk zetten. De registratie van een domeinnaam met achtervoegsel .nl, .info, .eu, .net of .com kost per jaar niet meer dan € 10. Bedrijven die hiervoor een hoger bedrag vragen, moet je zien te mijden.

NB: een domeinnaamregistratie is iets anders dan een webhostingpakket met e-mail en een website. Voor zo’n pakket betaal je wél meer dan € 10 per jaar.

Hoe herken je domeinnaamfraude?

  • Het internetbedrijf benadert je ongevraagd via post, e-mail of telefoon
  • Het internetbedrijf is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, SIDN. Deze instantie beheert de registraties van de .nl-domeinnamen
  • Het bedrag dat het internetbedrijf vraagt voor de service is vele malen hoger dan dat van je eigen aanbieder

Hoe voorkom je domeinnaamfraude?

  • Laat je nooit onder druk zetten en neem geen overhaaste beslissingen over de registratie van een domeinnaam
  • Informeer en instrueer je personeel over de praktijken en werkwijze van domeinnaamfraudeurs
  • Wantrouw alle aanbiedingen van onbekenden die je zonder enige aankondiging benaderen. Fraudeurs proberen zoveel mogelijk slachtoffers te benaderen
  • Schrijf je als eenmanszaak, VOF en stichting, gratis in bij het Bel-me-niet register

Meld fraude

Ben je slachtoffer van domeinnaamfraude en/of voel je je misleid? Neem dan contact op met Dibevo.