6 oktober 2020 | Dossier: Ledennieuws,

Pets Place wil uitbreiden met 45 tot 65 winkels en opent webshop in België

Pets Place gaat de komende jaren het aantal filialen opschroeven van de huidige 175 naar 220 tot 240 winkels. “Een flinke uitdaging, maar we zien dat als wij een nieuwe winkel openen, het meteen goed loopt” zo verklaarde Ard Malenstein, CEO van IJsvogel Retail in De Telegraaf. In het westen en noorden van Nederland ziet Malenstein nog voldoende ruimte.

Pets Place

Ook gaat Pets Place door met het vergroten van winkels en uitbreiding van services zoals een trim- en wassalon, en een dierenarts. Een onderdeel van de ‘Pets Place nieuwe stijl’ zijn de inpandige Vets Place-dierenklinieken. In Oosterhout werd begin deze maand de negende kliniek geopend.

Vets Place-dierenklinieken

De winkel in Oosterhout is met 2300 vierkante meter de grootste dierenspeciaalzaak in Nederland. “Daarom is dit een uitstekende locatie om de negende kliniek te openen”, aldus Chris Eerens, operationeel manager van Vets Place. In het afgelopen jaar zijn de diensten van deze ‘dierenartsen op de winkelvloer’ fors uitgebreid. “Onze klinieken in Tilburg, Heerlen en Arnhem zijn al volgens onze nieuwste formule verbouwd en uitgerust met onder meer geavanceerde röntgen- en echoapparaten. Na het succes op deze locaties willen we dit concept gaan uitrollen over de rest van Nederland.”

Vets Place dierenkliniek

Het aantal vestigingen waar de dierenklinieken te vinden zijn, zal de komende jaren verder worden uitgebreid. De verwachting is dat van de 175 dierenwinkels er in zeker zeventig een kliniek kan worden gebouwd. Naar verwachting wordt de tiende Vets Place kliniek eind dit jaar nog geopend.

België veroveren

Pets Place wil ook onze zuiderburen veroveren. Het plan is om op termijn winkels in België te openen en dan vooral in steden met meer dan 40.000 inwoners. Tot die tijd kunnen Belgische dierenliefhebbers terecht op de nieuwe webshop www.petsplace.be.

Belgische huisdierenbaasjes konden de producten van Pets Place sinds twee jaar al via bol.com bestellen. “Sinds deze samenwerking zijn onze totale online verkopen met factor negen toegenomen”, aldus Malenstein. Circa 15% van deze groei is te danken aan de verkoop aan dierenliefhebbers uit België.

“Een uitbreiding naar onze zuiderburen was dan ook een logische keuze voor ons. Belgen zijn gewend om op buitenlandse websites te shoppen. Bovendien loopt de Belgische e-commerce nog wat achter op de Nederlandse online markt waardoor er nog relatief weinig andere aanbieders zijn uit onze branche. Wij zagen onze kans schoon en besloten met een eigen webshop hier op in te spelen.”

Stijgende omzet

Pets Place verwacht dit jaar een totale omzet van zo’n 250 miljoen inclusief de omzet van de groothandel. Een stuk hoger dan de 180 miljoen van vorig jaar. De prognose voor de nieuwe Belgische webshop is dat in het eerste jaar een omzet zal worden gedraaid van circa 4 miljoen. Samen met de verkopen via bol.com zal dit zorgen voor een totale omzet van 10 miljoen euro in België. Na België zal Pets Place de mogelijkheden gaan verkennen voor een verdere Europese uitrol.

Corona stuwt de groei

Sinds de coronacrisis groeit de dierenspeciaalzaakketen nog harder dan daarvoor. Vóór de crisis werd er de eerste maanden van 2020 al met 12% geplust. Malenstein: “In maart, net nadat de lockdown van kracht ging, zagen we de online verkopen op piekmomenten zelfs verdubbelen. Door corona hebben veel mensen huisdieren genomen; dat is een van de verklaringen van die forse toename.”

Het aantal verkopen in de fysieke winkels en online ontloopt elkaar niet veel. “Mensen werken veel thuis en willen er daarom graag even tussenuit”, vertelt Malenstein. “Daarom blijft ook de omzet van de winkels goed doorlopen. Oudere mensen bestellen meer online, jongeren kopen vaker in de winkel, hoewel ze online hun research blijven doen. De meest bezochte pagina op onze website blijft de winkelzoeker.”