Winkeliers, horeca, pomphouders en banken willen ervoor zorgen dat er over vier jaar meer betalingen plaatsvinden met pin dan met contant geld. De partijen maakten deze afspraken begin deze maand in het bijzijn van minister Dijsselbloem van Financiën, zo laat Detailhandel Nederland weten. Ook werden er afspraken gemaakt over het laag houden van de kosten voor betalingsverkeer en het voorkomen van pinstoringen.
Zes op tien transacties zijn nog contant
Aan contant geld kleven veel veiligheidsrisico’s. Met minder contant geld in de kassalade, neemt de kans op overvallen af. Een veiliger winkelomgeving dus voor winkelier, medewerker en klant, zo redeneert Detailhandel Nederland.
Het streven is dat consumenten in 2019 meer pinbetalingen doen dan contante betalingen. Alhoewel 62 procent van de omzet wordt gepind gaan maar liefst zes op de tien transacties nog contant. De ondertekenaars denken vooral dat contactloos betalen zal bijdragen aan het terugdringen van contant geld.
Volgens Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, bestaat bijna 75% van de transacties onder de 10 euro nu nog uit contante betalingen. Buijink: “Met de recente introductie van contactloos betalen wordt het voor klanten steeds makkelijker om ook lage bedragen te pinnen. Hier willen we in de komende jaren dan ook een flinke impuls aan geven.”
Pincode stelen via infraroodlezer
Pinnen is veiliger dan cash betalen, maar kampt ook met nieuwe veiligheidsrisico's. In het volgende filmpje is te zien hoe kwaadwillenden een pincode kunnen ontfutselen door gebruik van een iPhone met infraroodlezer. Om de pincode te achterhalen, maakt een zakkenroller een infraroodfoto van een pinpad vlak na een pintransactie. Vervolgens hoeft hij er alleen maar voor te zorgen dat hij de pinpas in handen krijgt. Gelukkig is de oplossing eenvoudig: de klant moet ervoor zorgen dat hij alle toetsen aanraakt.