18 februari 2015 | Dossier:

Aangifte winkeldieven heeft wel degelijk zin

Reken af met winkeldieven

Veel ondernemers hebben het idee dat er niets gedaan wordt aan winkeldiefstal en dat aangifte doen geen zin heeft. Detailhandel Nederland was onlangs bij een hoorzitting bij de politierechter waar drie winkeldiefstallen werden behandeld. Alle drie de winkeldieven werden veroordeeld tot een geldstraf of een aantal dagen cel. Wel bestaat er teleurstelling en onbegrip onder de winkeliers dat deze dieven een strafvermindering krijgen omdat de zaak al een aantal jaren geleden plaatsvond.

Desondanks wil het OM met deze openbare zittingen laten zien dat winkeldieven uiteindelijk hun straf niet ontlopen. Daarvoor is het wel nodig dat winkeliers aangifte doen, maar dat gaat vaak nog te omslachtig. Detailhandel Nederland pleit daarom om het indienen van een aangifte te vergemakkelijken, zeker omdat dit een noodzakelijke voorwaarde is om een civiele procedure tegen winkeldieven te kunnen starten.dd

Afrekenen met winkeldieven

Winkeldiefstal is niet alleen erg frustrerend, het vergt ook nog eens veel van je tijd. Je moet de verdachte eerst in de gaten houden, de dief aanhouden en aangifte doen. Voor die ‘gestolen’ tijd kun je een schadevergoeding van 181 euro eisen van de winkeldief. Als je deelneemt aan de regeling ‘Afrekenen met winkeldieven’ incasseert Stichting Afrekenen met Winkeldieven de schadevergoeding namens jou bij de winkeldief. Het werkt als volgt:

  1. Je meldt je aan op www.afrekenenmetwinkeldieven.nl.
  2. Je ontvangt een bevestiging, schadeverhaalformulieren en de toolkit Eerste Hulp bij Winkeldiefstal
  3. Je houdt de betrapte winkeldief aan en belt de politie.
  4. Je vult het landelijk aangifteformulier en het schadeverhaalformulier in en laat deze ondertekenen door de verdachte, bij voorkeur in het bijzijn van de politie.
  5. Je draagt de verdachte over aan de politie.
  6. Om de schade te kunnen verhalen op de winkeldief heb je een proces-verbaal- of transactienummer nodig als bewijs dat de aanhouding terecht is. Dit nummer kun je opvragen bij de lokale politie.
  7. Op afrekenenmetwinkeldieven.nl kun je je schadeclaim aanmelden.
  8. Stichting Afrekenen met winkeldieven zorgt voor de verdere afhandeling.
  9. Als de dader heeft betaald (eventueel met inschakeling van een deurwaarder) ontvang je het schadebedrag minus administratiekosten op je bankrekening.

Winkelontzegging

Winkelverbod

Sommige mensen zijn onverbeterlijk en behoorlijk brutaal. Zelfs nadat ze betrapt zijn op winkeldiefstal, duiken ze na een tijdje gewoon weer op in je winkel. Met een winkelontzegging kun je dat voorkomen.