10 mei 2012

Kopietje maken duurder dan u denkt

printen

Binnenkort valt de factuur van Stichting Reprorecht op uw deurmat. Maar waar betaalt u eigenlijk voor?

Als u losse kopieën uit vakbladen, kranten, tijdschriften of boeken maakt, dan is dit toegestaan volgens de Auteurswet. Deze publicaties zijn echter wel auteursrechtelijk beschermd. De makers van de publicaties, zoals fotografen, schrijvers en uitgevers, hebben recht op een vergoeding van 4,5 cent per kopie.

Stichting Reprorecht

De minister van Justitie heeft Stichting Reprorecht opgedragen om de reprorechtvergoedingen te incasseren en vervolgens te verdelen onder de rechthebbenden. Omdat tellen en afrekenen per kopie natuurlijk onbegonnen werk is, werkt Reprorecht met een vaste staffel van bedragen.

De vergoeding

De hoogte van de reprorechtvergoeding is afhankelijk van het aantal medewerkers dat in uw bedrijf werkt. Bedrijven met minder dan 20 fte betalen een standaardbedrag van € 17,12 per jaar. Toch is er een uitzondering: als uw bedrijf niet over een kopieerapparaat beschikt, hoeft u geen vergoeding te betalen. U kunt dan met de gegevens op de factuur inloggen op www.reprorecht.nl en aangeven dat u geen kopieën maakt. Stichting Reprorecht zal u dan een creditnota sturen.

Bron: Stichting Reprorecht