23 juni 2021 | Dossier: Wet- en regelgeving,

Sena: ondernemers moeten meer betalen voor muziek in bedrijf

Sena, de organisatie die opkomt voor de belangen van de makers van muziek, wil dat ondernemers extra gaan betalen voor muziek van met name Amerikaanse producenten/muzikanten. Dit is een gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie over een zaak die vorig jaar in Ierland speelde.

Wanneer je muziek in je bedrijf wilt afspelen, moet je volgens de wet een vergoeding afdragen aan de componist, de artiest en platenproducenten. Buma en Sena zijn de organisaties die door de overheid exclusief zijn aangewezen om deze vergoedingen te innen en vervolgens door te geven aan de rechthebbenden.

Waarom wil Sena tarieven verhogen? 

De uitspraak van het Europese Hof ging over vergoedingen aan uitvoerende kunstenaars binnen of buiten de Europese Economische Ruimte. Volgens die uitspraak mogen rechthebbenden uit zogenoemde derde staten (staten die niet tot de Europese Economische Ruimte behoren, onder andere Amerika dus) niet worden uitgesloten van het recht op een vergoeding, tenzij dat in Europese wetgeving is vastgelegd. Maar dat is nou juist niet het geval. 

Die uitspraak betekent volgens Sena dat ondernemers die muziek in hun bedrijf draaien meer moeten gaan betalen, en dan vooral voor ‘Amerikaanse muziek’. Daar is Dibevo niet blij mee. Ten eerste zijn veel bedrijven nog herstellende van de coronacrisis. Daarnaast zou een oplossing in EU-verband moeten worden gezocht. 

Duidelijkheid na 1 juli 

De Commissie Auteursrechten van MKB-Nederland onderhandelt momenteel met Sena. Diverse brancheorganisaties, waaronder Dibevo, zijn aangehaakt op dit onderhandelingsproces. Voor 1 juli moet er duidelijkheid komen welke aanvullende afspraken kunnen worden gemaakt. Duidelijk is al wel dat het percentage dat Sena heeft geroepen als veel te hoog wordt gezien.

Het alternatief: rechtenvrije muziek

Wil je nu korte metten maken met Sena en de stijgende tarieven? Overweeg dan eens om rechtenvrije muziek aan te bieden. Meer daarover lees je in het Kenniscentrum.