27 november 2014 | Dossier:

Slaan bij jou de stoppen weleens door?

Gevaarlijke stekkerdozen

Jolanda van der Weert - Dibevo Risk

Wist je dat bijna de helft van alle binnenbranden wordt veroorzaakt door een elektrisch defect? Veel ondernemers denken dat het hen niet zal overkomen, maar toch zien wij meer dan eens gevaarlijke constructies op de werkvloer. Van zelf gemonteerde stekkerblokken zonder aardedraad tot veelvuldig doorgekoppelde stekkerdozen waarop een hele reeks apparaten zijn aangesloten.

Brand kun je niet terugdraaien

Het risico op brand in dit soort houtje-touwtje-constructies wordt vreselijk onderschat. Schakel daarom altijd een elektricien in wanneer je stroomvoorziening niet toereikend is. Dat vergt een kleine investering, maar daarmee kun je grote (en dure!) problemen voorkomen. Bovendien is het een stuk prettiger werken als niet om de haverklap de stoppen doorslaan.

Tips voor veilig gebruik

Natuurlijk kunnen stekkerdozen soms best handig zijn. Maar gebruik ze dan verantwoord.

  • Gebruik kant-en-klare stekkerdozen met verlengsnoer.
  • Zorg voor een stekkerdoos met een verlengsnoer van voldoende dikte (een te dun snoer wordt snel veel te warm)
  • Gebruik alleen snoeren, stekkers, stekkerblokken, enz met randaarde.
  • Koppel stekkerdozen niet door.
  • Rol kabelhaspels altijd af

Exclusief voor Dibevo-leden: laat je bedrijf gratis checken

De ervaring leert dat veel ondernemers ervan overtuigd zijn dat alles goed geregeld is, maar dat ze in de praktijk nogal wat risico’s over het hoofd zien. De adviseurs van Dibevo Risk weten als geen ander wat er speelt in de branche. En weten dus ook in welke kleine hoekjes het ongeluk zit en hoe je dat kunt voorkomen.

De Risicoscan kost € 500,- maar is gratis voor Dibevo-leden. Geïnteresseerd? Maak dan snel een afspraak of doe eerst een gratis Risico Quickscan.

Direct naar de Risico Quickscan