10 juli 2023 | Dossier: Bedrijfsvoering,

Slim energie besparen begint bij DEB.nl

Als ondernemer heb je genoeg redenen om energie te besparen en te verduurzamen. Ten eerste help je onze planeet een handje, en daarnaast bespaar je ook nog eens op kosten door minder energie te verbruiken. DEB.nl is het online platform dat ondernemers inzicht geeft in welke maatregelen je kunt treffen om energie te besparen en het duurzamer maken van je bedrijf. 

DEB - duurzaam energie besparen

Duurzaam.Energie.Besparen. Dat is waar DEB voor staat. Samen met DEB werken we aan een energiezuiniger en groener Nederland. DEB is voor iedereen gratis toegankelijk, dus doe er je voordeel mee. Het platform DEB is een initiatief van MKB-Nederland en werkt nauw samen met aangesloten brancheorganisaties, de RVO en de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken.

De wetgeving

Verbruikt je bedrijf op jaarbasis meer dan 50.000 kWh stroom of 25.000m3 gas (equivalent)? Dan ben je op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder en de overheid hierover te informeren.

Val je binnen deze wettelijke verplichting? Dan moet je sinds 2019 één keer in de vier jaar je geplande en genomen maatregelen rapporteren. Dat moet in het e-loket van RVO. De deadline voor de komende ronde is 1 december 2023.

Verbruik je minder dan de gestelde norm? Ook dan valt er volop winst te behalen.

Waar moet ik beginnen?

Het ministerie van EZK heeft voor ondernemers de Erkende Maatregelenlijst (EML) opgesteld van energiemaatregelen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. Deze energiebesparende maatregelen waren voorheen per branche gecategoriseerd in 19 EML. De overheid heeft geconstateerd dat het voor veel ondernemers niet zo eenvoudig is om zich onder één sector/bedrijfstak te scharen. Daarom is er nu gekozen voor een indeling die past bij iedereen.

De nieuwe Erkende Maatregelenlijst bevat drie groepen maatregelen: Gebouwgebonden maatregelen, Faciliteiten en Procesgebonden maatregelen. Je kunt deze lijst vinden op DEB.nl en per onderdeel bekijken welke maatregelen voor jouw bedrijf van toepassing zijn.

Maar wat nou als je geen besparings- en/of informatieplicht hebt? Ook dan kun je de stappen maken naar een groenere toekomst en meer grip krijgen op het financieel voordeel dat energiebesparing oplevert.

Wat biedt DEB nog meer?

Buiten de Erkende Maatregelenlijst, staat DEB.nl vol met informatie en inspiratie van en voor ondernemers. Je vindt er handige bespaartips, informatie over interessante subsidies, een overzicht met energieadviseurs, maar ook kun je lezen hoe ondernemers jou voor gingen en samen met DEB energiebesparing realiseerden. Neem dus snel een kijkje en ontdek wat DEB voor jou kan betekenen.

Direct naar DEB.nl