Veel PC-gebruikers zijn het slachtoffer van het 'politievirus'. Dit virus gijzelt computers totdat er een geldbedrag wordt betaald. Het enige dat er in beeld verschijnt is een melding die zogenaamd van de politie komt. Vandaar de naam ‘politievirus’.
Hoe kan ik infectie voorkomen?
Zorg ervoor dat uw virusscanner up-to-date is met informatie over de meest recente virussen. Minstens even belangrijk is dat u de laatste updates van Adobe Flash, Java en Adobe Reader installeert. Bij virussen geldt: hoe ouder de software, hoe groter de kans op een infectie.
Toch bent u zelfs met de laatste software-updates niet gevrijwaard van virussen. Op dit moment zijn er valse websites in omloop die de bezoeker doen geloven dat hij een nieuwe versie van de browser Firefox moet installeren. Klikt u op de update-link, dan zet u in feite de deur open voor het politievirus.
Mijn PC is geïnfecteerd. Wat nu?
Als uw PC is geïnfecteerd met het politievirus, dan moet u uiteraard niet betalen. Op de website van de Fraudehelpdesk staan stappenplannen om vele varianten van het politievirus van uw computer te verwijderen.
Blijf alert!
Ondertussen dient u zoals altijd ook alert te blijven op spookfacturen. Een Dibevo-lid ontving vandaag een factuur van ‘Internet Consultancy Nederland’ voor een registratie in een bedrijvengids. Flauwekul natuurlijk.
Zet daarom nooit uw handtekening voordat u exact weet wat de (financiële) gevolgen zijn. En blijf ook de fraudealerts volgen op Fraudehelpdesk. Zo blijft u op de hoogte van de spookfacturen die regelmatig blijven opduiken. Belangrijke fraudealerts verschijnen ook op de twitterpagina van Dibevo.